Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Луис Камилери внезапно напусна Ферари

Луис Камилери внезапно напусна Ферари

4077
0
Луис Камилери
Луис Камилери; снимка: Ферари

Главният изпълнителен директор на Ферари Луис Камилери внезапно напусна компанията с незабавен ефект, както и поста си на председател на Филип Морис Интернешънъл. Той е цитирал лични причини като основание за оставката си. Камилери зае поста на CEO малко след смъртта на Серджо Маркионе през юли 2018 г. Председател стана Джон Елкан, който остави 65-годишния мениджър да е по-публичното лице на легендарната италианска компания, включително и на отбора във Формула 1. Според Уолстрийт Джърнъл Камилери и BBC е хоспитализиран с COVID-19. Бил в болница няколко седмици, но без опасност за живота.

По време на престоя си във Ферари Камилери подкрепи решението за назначаване на Матия Биното за шеф на тима във Формула 1. След това многократно заявяваше, че ще го остави да продължи да работи. Категорично отхвърли предположенията, че от Скудерията са използвали нещо нелегално в задвижващата си система през 2019 г. Агрегатът бе разследван и в крайна сметка отборът сключи тайно споразумение с ФИА, но не бе санкциониран за нищо.

Камилери съобщил на Ферари, че напуска снощи.

„Ферари е част от живота ми и да съм главен изпълнителен директор на компанията за мен бе огромна привилегия. Възхищението ми от невероятните мъже и жени в Маранело, от техните страст и отдаденост, влагани в цялата им работа, няма граници. Гордея се с многобройните постижения на компанията от 2018 г. насам и знам, че най-добрите години на Ферари тепърва предстоят“, се казва в съобщението на Камилери.

Елкан ще поеме временно поста на CEO, докато бъде назначен нов човек. Той благодари на Камилери за работата.