Начало Други Лундгаард записа първа победа в Индикар

Лундгаард записа първа победа в Индикар

94
0
Кристиан Лундгаард
Кристиан Лундгаард, снимка Индикар

Кристиан Лундгаард спечели състезанието по улиците на Торонто. Пилотът на Rahal Letterman Lanigan Racing потегли от полпозишън и водеше през по-голямата част от надпреварата. Това бе първи успех за Лундгаард откакто се присъедини към Индикар. До него на подиума се качиха Алекс Палу (Чип Ганаси Рейсинг) и Колтън Херта (Андрети Аутоспорт).

Торонто бе домакин на десетия старт за сезон 2023 в Индикар. Събитието се проведе на улична писта в Торонто, Онтарио с дължина 2.874 км. Това е единственият старт в календара на Индикар, който се провежда извън територията на Съединените щати

Лундгаард повече след летящия старт в Торонто. Датчанинът спечели квалификацията, която се проведе при смесени условия. Зад него се движеха Маклоклън, О’Уорд, Ериксон, Диксън, Розенквист, Къркууд, Грожан, Армостронг и Нюгардън.

В по-задната част на подреждането имаше верижна катастрофа, която доведе до появата на кола за сигурност. Сред отпадналите бяха Бенджамин Педерсен (A. J. Foyt Enterprises), Том Бломквист (Meyer Shank Racing), Райън Хънтър- Рей (Ед Карпентър Рейсинг) и Джак Харви (Rahal Letterman Lanigan Racing, Шевролет). Някои други пилоти като Александър Роси, Сантино Феручи и Стинг Рей Роб и  влязоха в бокса за смята на предно крило и отстраняване на пораженията по автомобилите. От целия хаос се възползва Палу, който спечели няколко позиции.

Състезанието в Торонто бе възобновено в десетата обиколка. Лундгаард запази първото място, следван от Маклоклън, О’Уорд, Ериксон, Диксън, Къркууд, Розенквист, Пауър, Армстронг и Нюгардън.

Лунгаард запази първото място в следващите няколко тура в Торонто. Датчанинът бе следван от Маклоклън и О’Уорд. По-назад Палу и Херта си пробиваха път напред. Двамата се справиха с няколко от своите съперници, включително Грожан. Същевременно Девлин ДеФранческо (Андрети Аутоспорт) отпадна заради механичен проблем.

Лундгаард спря в бокса в обиколка №19 и бе леко забавен при смяната на гуми. Това позволи на Маклоклън и О’Уорд да се откъснат напред. В същото време Палу и Херта продължаваха да си пробиват напред.

В 41-вата обиколка имаше нов период на жълти флагове заради инцидент с участието на Ромен Грожан. Пилотът на Андрети Аутоспорт се удари в стената на завой №10 на пистата в Торонто. Според него, причината за инцидента е била изваждане на волана заради преминаване през сериозна бабуна по трасето. От това се възползваха Палу, Херта и Къркуууд, които спряха в бокса.

Лундгаард запази водачеството след втория рестарт на състезанието в Торонто. По-назад Хелио Кастроневес (Meyer Shank Racing) имаше контакт с Къркууд, след който се завъртя и удари в стената. Бразилецът бе закачен и от Палу.

Третия рестарт на надпреварата в Тороното бе в 52-рата обиколка. Маклоклън повече пред Диксън, ВиКей, Къркууд, Херта, Палу, Лундгаард, О’Уорд, Ериксон и Пауър.

Лундгаард успя да си върне първото място след последните спирания в бокса. Датчанинът направи няколко изпреварвания, включително срещу лидера в шампионата Палу. В същото време отпадна Дейвид Малукас (Dale Coyne Racing). 21-годишният състезател успя да удържи първото място до развяването на карания флаг в Торонто. По този начин той записа първи успех откакто е част от Индикар

Подиумът допълниха Палу и Херта. Четвърти завърши Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг), следван от Джоузеф Нюгардън и Скот Маклоклън от отбора на Пенске. Топ 10 допълниха Маркус Армстронг (Чип Ганаси Рейсинг), Пато О’Уорд (Макларън), Греъм Рейхал (Rahal Letterman Lanigan Racing) и Феликс Розенквист с Макларън.

Най-печеливш от снощното състезание е Палу. Испанецът увеличи преднината си във временното класиране спрямо Диксън. Топ 5 допълват Нюгардън, Ериксон и О’Уорд.