Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Люис Хамилтън – лицемер или искрено загрижен за планетата?

Люис Хамилтън – лицемер или искрено загрижен за планетата?

3094
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: ATP

Няколко изявления на Люис Хамилтън в Инстаграм предизвикаха сериозен отзвук в социалните медии през последните дни. Петкратният световен шампион във Формула 1 написа, че има желание да зареже всичко, тъй като на хората не им пука за света, малко след което изтри постовете си.

„Честно, иска ми се да се откажа от всичко. Напълно да се затворя. Защо да ми пука, след като светът е такава каша и изглежда на хората не им пука. Ще се отдръпна за момент, за да си събера мислите. Благодаря на онези от вас, на които им пука за света“, написа пилотът на Мерцедес.

Хамилтън допълни, че му е отнело 32 години, за да разбере как съществуването му влияе на околната среда

„Искам животът ми да означава нещо, а честно казано, досега няма смисъл. Значимо е да си част от решението и се старая да стана по-добър.“

Англичанинът има голям брой последователи в социалните мрежи – над 13 милиона в Инстаграм, 5,65 милиона в Туитър и 4,1 млн. във Фейсбук. От няколко години той се опитва да привлече вниманието към проблеми относно опазването на околната среда и по-природосъобразен живот. Премина на веганска диета през 2017 г. и в гореспоменатия пост призовава феновете си към същия режим на хранене. Това според Хамилтън „днес е единственият начин да спасим планетата си“. Наскоро стана съдружник в нова верига за бързо хранене – Neat Burger, в която храната е изцяло на растителна основа.

По време на уикенда за Гран при на Япония англичанинът мислеше да отиде да място, където избиват делфини. Тайфунът Хагибис обаче не му позволи да пътува. Люис и по-рано е привличал внимание към подобни неща.

Изявлението на Хамилтън, колкото и бързо да изчезна, предизвика широк отзвук

От едната страна е мнението, че той е реално загрижен за планетата, полага усилия и дава личен пример. От друга обаче, се посочва, че подобни думи са просто лицемерни за пилот във Формула 1, който почти целогодишно обикаля света със самолети, кара високоскоростни автомобили и притежава лична колекция от спортни модели (сред тях поне две Ферари-та, Макларън, Пагани Зонда, няколко спортни Мерцедес-а и немалко мотоциклети).


През февруари тази година обаче Хамилтън продаде частния си самолет, който притежаваше от 2013 г. насам. Яркочервената машина Bombardier Challenger 605 струваше около 25 милиона паунда.

Хамилтън бе защитен от Деймън Хил, който написа, че всеки е лицемер в някаква степен. Според световния шампион за 1996 г. обаче е важно хора като сънародника му да говорят по такива теми, тъй като в противен случай няма да има никаква промяна.

„А и яденето на моркови не е толкова ужасно“, допълни Хил.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter