Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Люис Хамилтън спечели Гран при на Португалия. Верстапен втори.

Люис Хамилтън спечели Гран при на Португалия. Верстапен втори.

4667
0
Люис Хамилтън
Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели Гран при на Португалия. Той бе изпреварен от Верстапен в началото на надпреварата, но успя да си върне позицията и по-късно да изпревари Ботас. Макс завърши втори като направи и най-бърза обиколка, която обаче по-късно бе изтрита. Ботас бе трети, а Перес остана четвърти. В точките бяха още Норис, Льоклер, Окон, Алонсо, Рикиардо и Гасли.

Ботас стартира добре и успя да се задържи пред Хамилтън и Верстапен. Перес пък загуби четвъртото си място от Сайнц, който стартира със софт.

Колата за сигурност излезе след на пистата след като Кими Райконен се удари в съотборника си и предното му крило се отчупи на старт-финалната права. Финландецът остави колата си при маршалите в първи завой и отпадна от надпреварата.

Валтери Ботас забави колоната при рестарта на състезанието в 7-та обиколка. Това обаче попречи на Хамилтън и той бе изпреварен от Макс в първи завой. И двамата разполагаха с DRS в следващите няколко обиколки като Люис успя да си върни позицията 4 тура по-късно.

Серхио Перес, който по-рано пък бе изпреварен от Ландо Норис, се оплака по радиото, че пилота на Макларън е спечелил позицията извън пистата. Той все пак успя да си върне четвъртото място в 15-та обиколка. Така той бе на около 10 секунди зад лидерите и поддържаше темпо, подобно на тяхното.

5 тура по-късно, Хамилтън изпревари Ботас за първо място.

Голяма част от пилотите, стартирали със софт, спряха за нови гуми около 20 обиколки след началото на състезанието.

В 36-та Верстапен смени своите с хард, а обиколка по-късно същото направи и Ботас. Валтери запази позицията си пред Макс, но бе с по-студени гуми и бе изпреварен още в първата възможна DRS зона. Хамилтън също спря за хард обиколка след съотборника си. Той излезе втори зад Сехио Перес.

Мексиканецът се озова на над 10 секунди пред Хамилтън. Той остана на пистата като от бокса му казаха, че ще трябва да направи 10 обиколки повече отколкото е бил първоначалният план. Той загуби няколко секунди след като Никита Мазепин го блокира докато бе изпреварван с обиколка от пилота на Ред Бул. Впоследствие Мазепин получи наказание от 5 секунди за действията си.

Хамилтън успя да си върне първото място с лесно изпреварване в 51-та обиколка.

Перес спря за софт в същата обиколка, в която бе изпреварен от Хамилтън. Той излезе четвърти зад Ботас. Междувременно Ботас имаше проблеми с колата си и загуби няколко секунди. Оказа се че повредата вероятно е в сензор, а не в самата кола. Все пак той се оплака от това, че губи време на правите. Перес пък направи най-бърза обиколка с 1:20.643.

Фернандо Алонсо успя да изпревари Карлос Сайнц за 8-мо място в 58-та обиколка. Пред него бе Окон, а пети и шести бяха съответно Норис и Льоклер.

В края на надпреварата и Ботас, и Верстапен спряха за софт в опит да вземат допълнителна точка за най-бърза обиколка. Ботас подобри тази на Перес, но в крайна сметка най-бърз бе Верстапен. Неговата обиколка обаче бе изтрита за излизане от  пистата в 14-и завой.