Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън взе петото място при конструкторите

Макларън взе петото място при конструкторите

90
0

Макларън си осигури петото място при конструкторите в тазгодишния шампионат на Формула 1. С Гран при на Абу Даби приключи и партньорството на тима от Уокинг с Мерцедес – прессъобщението, което отборът разпространи след надпреварата на Яс Марина вече е от Макларън Хонда.

Във финалното състезание за 2014 г. Дженсън Бътън завърши пети, а Кевин Магнусен – 11-ти.

Класирането на англичанина бе от особено голямо значение, тъй като пилотите на Форс Индия Нико Хюлкенберг и Серхио Перес се наредиха шести и седми, а в Абу Даби точките бяха двойни.

– Това бе всичко, което колата можеше да ми даде. Завърших пети и смятам, че беше максимумът. За щастие сме пети и при отборите, защото можехме да загубим от Форс Индия. Перфектен начин да приключим сезон, който се надявам да не ми е последният – коментира Бътън. – Така или иначе нямахме достатъчно скорост, за да атакуваме пилотите пред нас. Всичко, което можеш да искаш от един състезател, е да извлече максимума от болида. Смятам, че доказах тази година, че все още съм във върхова форма. Беше добър финал на годината. Стартът на сезона бе страхотен, средата – малко по-сложна, имаше доста промени по отношение на инженерите ми. Работих с Дейв [Робсън] дълги години и имахме чудесни отношения. Затова беше известна изненада, но сега смятам, че преодоляхме всичко, а Том [Сталард] и Бърни [Колинс] вършат страхотна работа. Просто отнема малко време да се сработиш с хората, но сега всичко е наред. Огромно благодаря и на двамата, както и на всичките ми механици. Целият тим ме подкрепяше страшно много, което бе страхотно. Денят бе добър за мен, но още по-добър за стария ми приятел Люис [Хамилтън]. Да спечели две титли е абсолютно изумително постижение. Поздравления за него – той го заслужава. Сигурен съм, че тази вечер ще има забавление – ще празнувам добрия финал на годината със семейството си.

Кевин Магнусен попадна в катастрофа в началото на надпреварата. Той сподели, че състезанието е било трудно за него след удара с Адриан Сутил, след който предната част на колата не бе с добро поведение.

– Не беше обаче твърде лошо, така че можех да продължа – каза още датчанинът. – Първата ми серия със софт премина прилично – гумите издържаха и управлявах износването. След смяната със суперсофт обаче надпреварата ни се изплъзна. По-меките гуми трябваше да ни помогнат да вземем няколко позиции, но си останахме на предишната позиция и това разруши всичко. Поздравления за Люис – той кара брилянтно през целия сезон и напълно заслужава титлата.

Магнусен, който все още не знае дали ще е във Формула 1 догодина, благодари на отбора на Макларън. Той каза, че сезонът е бил невероятно изживяване за него и е научил страшно много.