Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с победа в квалификацията в Монреал

Хамилтън с победа в квалификацията в Монреал

60
0

Люис Хамилтън постигна победа в квалификацията в Монреал и в утрешния ден ще стартира от първа позиция в състезанието за Гран при на Канада. Пилотът на Мерцедес успя да изпревари своя съотборник Нико Розберг, който остана на 0,3 сек. зад победителя и да запише своя 44 (какъвто е и неговия номер) успех в тренировките за място. Третото място пък остана за Кими Райконен с Ферари, успял да изпревари Валтери Ботас с Уилямс. Останалите места в топ 10 бяха разпределени между Ромен Грожан и Пастор Малдонадо от екипа на Лотус, Нико Хюлкенберг (Форс Индия), Квят и Рикиардо от Ред Бул и Серхио Перес с болид на Форс Индия. Себастиян Фетел от екипа на Ферари отпадна още в първата част на квалификацията след проблем с MGU-H.

Температурата на въздуха в началото на квалификацията бе едва 16 градуса, но за сметка на това слънцето напичаше асфалта до 42 градуса.

Хамилтън поведе след първото си излизане на пистата, а зад него се нареди съотборникът му Нико Розберг. Пилотите на Мерцедес бяха на около 0,6 сек. пред третия Райконен, като разликата помежду им бе едва 0,020 сек. Колегата на Райконен в екипа на Ферари, Себастиян Фетел пък се оплака от проблем с MGU-H и се прибра в бокса без да запише време.

Ботас, Малдонадо и Грожан попълваха местата в топ шест след първите опити, а Хамилтън и Розберг продължаваха борбата помежду си. И двамата успяха да подобрят времената си, но този път германецът поведе с 0,002 сек пред съотборника си. И двамата караха с меките гуми, за да спестят комплекти от супер софт за решителната трета част. Времената им бяха достатъчно добри, за да си позволят да не излизат в края на първата част.

От Ферари решиха да изкарат Фетел на пистата с по-меките гуми, за да не рискуват отпадане още в първата част, което свидетелстваше, че проблемите явно не са напълно решени. Още в началото на бързата си обиколка той се оплака, че няма достатъчно мощност. Той записа 16-о време, но му оставаше възможност за още една бърза обиколка, за разлика от Фелипе Маса, който също не успя да подобри времето си и отпадна заедно с незаписалия време Дженсън Бътън, чийто проблеми от третата тренировка явно бяха доста сериозни и пилотите на Мейнър Маруся, Роберто Мери и Уил Стивънс. Фетел също не успя да се пребори с резултата на Фернандо Алонсо и стана последният отпаднал в първата част.

Райконен поведе след първите излизания от бокса пред Грожан, Перес и Хюлкенберг. Пилотите на Мерцедес не бързаха да излизат и се появиха на пистата десетина минути преди края на втората част. Хамилтън поведе, но с едва 0,012 сек пред съотборника си. Двамата решиха, да не излизат отново на пистата, за да спестят гуми.

Според очакванията пилотите на Торо Росо и Заубер, както и Фернандо Алонсо оставаха в зоната на изпадащите, но до края оставаше по още едно излизане. То не промени обаче картината. Сайнц и Верстапен заеха 11-о и 12-о място, следвани от Ериксон, Алонсо и Насър.

Така в последната част за победата в квалификацията останаха да се борят пилотите на Мерцедес, Форс Индия, Лотус и Ред Бул, допълнени от Райконен и Ботас.

Райконен и Хюлкенберг бяха първите пилоти, появили се на пистата в решаващата трета част. Малко след тях излязоха и останалите с изключение на пилотите на Ред Бул.

Хамилтън поведе пред Розберг с 0,3 сек. и време от 1:14.393 мин. Розберг се оплака от слабо сцепление на задната ос, а от бокса му обясни че този проблем ще бъде решен със следващия комплект супер меки гуми. Райконен бе трети, следван от Ромен Грожан, Малдонадо, Ботас и Хюлкенберг. Квят и Перес заемаха осмо и девето място, а Рикиардо въобще не бе излизал на пистата.

Последните опити не донесоха разместване в челото и Хамилтън спечели своята поредна квалификация за тази година. Розберг остана втори, а Кими Райконен успя да победи Валтери Ботас и пилотите на Лотус, Ромен Грожан и Пастор Малдонадо. Седми се нареди Нико Хюлкенберг пред пилотите на Ред Бул, Данил Квят и Даниел Рикиардо. Десети остана Серхио Перес.

Така утре от първа редица ще стартират отново пилотите на Мерцедес, следвани от Райконен и Ботас. Това бе и най-доброто представяне на пилотът на Ферари за тази година.