Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън изостава с 50% от предварителната си програма според Булие

Макларън изостава с 50% от предварителната си програма според Булие

23
0

Макларън е с „50% назад” спрямо предварително начертаната си развойна програма, призна рейсинг директорът на екипа Ерик Булие.

Тимът от Уокинг продължи предсезонните тестове на пистата Каталуния до Барселона. Петъкът бе окуражаващ, след като Фернандо Алонсо успя да направи 59 обиколки без сериозни проблеми. Макларън-Хонда обаче има още грижи с издръжливостта и губи доста време заради тях.

– Направили сме около 50% от обиколките, които очаквахме да сме натрупали досега. Така че по отношение на плановете сме с 50% назад – обясни Булие, цитиран от Аутоспорт. – Имахме 12 дни за подготовка и ако изпуснем половината от тях, няма да сме 100% готови. Трябва да проверим отново, каквото можем. Не съм сигурен, че ще имаме време да изпълним всичко набелязано, но ще дадем най-доброто от себе си. Хубаво е, че понатрупахме обиколки и отхвърлихме някои неща от програмата.

Според Булие Макларън и Хонда са успели да свършат повече работа от очакваното в петък и денят е протекъл сравнително плавно. Той каза още, че понастоящем екипът не се вълнува толкова какво е максималното темпо на МР4-30, тъй като е по-важно да натрупа достатъчно километри и да събере информация за колата. Булие допълни, че „има много системи за проверка, включително такива за издръжливост, преди да се съсредоточим върху представянето. Всяка обиколка се използва, за да се захранва с данни развойната програма. Автомобилът още е в конфигурацията си от представянето. Не можахме да натрупаме достатъчно километри, за да оправдаем въвеждането на нови неща. Другата седмица може да има стъпка напред, а за Австралия – сериозен напредък.”

Шефът на проекта на Хонда за Формула 1 Ясухиса Араи каза от своя страна, че не вижда причина тимът да не е готов за надпреварата в Мелбърн. Според него „всички в момента чувстват, че малко изостават с програмата, но имаме няколко дни и другата седмица. Сега не се интересуваме от максимална скорост и сравнение с най-бързите, но това също са важни неща. Така че утре или вдругиден ще променим някои неща по аеродинамиката и настройките на мотора, за да направим паралел.”