Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ред Бул си тръгва от F1, ако не разполага скоро с добър...

Ред Бул си тръгва от F1, ако не разполага скоро с добър двигател, или Ауди не влезе в спорта

62
0
база,завод,Милтън Кийнс,Ред Бул,фабрика

Съветникът на Ред Бул Хелмут Марко повтори заплахата, че австрийската компания ще се изтегли от Формула 1, като посочи, че условията за оставане са или тимът от Милтън Кийнс да разполага в скоро време с конкурентоспособен двигател, или Ауди да влезе в Гран при.

Марко отправи такова предупреждение още в началото на сезона – след Гран при на Австралия. Тогава той обясни, че Ред Бул прави цялостен преглед през лятото. „Ако сме неудовлетворени, може да планираме напускане на F1”, добави Марко.

Основната причина за недоволството още от зимните тестове е изоставането на Рено, чиято задвижваща система имаше много проблеми в първите стартове през 2015 г.

„Ако не разполагаме скоро с конкурентоспособен двигател, то или Ауди ще влезе (във Формула 1), или ние си тръгваме”, заяви Марко пред ВВС Спорт. „Има много слухове. Официално няма молба или разговори. Фолксваген Груп първо трябва да уточни кой ще управлява марката Фолксваген. След като си подредят всичко, тогава биха могли да мислят какво правят в автомобилния спорт. Говорих по телефона, но не с хората, с които си мислите.”

Междувременно управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун заяви пред австрийската агенция АРА, че не иска Ред Бул да си тръгва и ще се постарае да избегне подобно нещо. Той допълни, че би било страхотно Фолксваген да влезе в Гран при.

От автомобилния концерн досега отричат подобна възможност. Главният изпълнителен директор на Ауди Рупърт Щадлер обаче заяви в интервю за британското издание Ауто Експрес, че „в живота трябва да пазиш опциите си отворени.” Изявлението му бе в отговор на въпрос възможно ли е марката да влезе в F1.

„Вече имаме доста успешни проекти в автомобилния спорт. За Формула 1 ще почакаме и ще видим. Но все още е възможност”, каза още Щадлер.

Смята се, че Дитрих Матешиц е готов да продаде целия екип на Ред Бул на Ауди за 300 милиона евро.