Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес отново начело и в последната тренировка в Бразилия

Мерцедес отново начело и в последната тренировка в Бразилия

24
0

Люис Хамилтън и Нико Розберг завършиха на първите две места в последната свободна тренировка в Бразилия. Разликата между двамата пилоти на Мерцедес бе едва 0,1 сек., а директно зад тях се наредиха пилотите на Ферари, Себастиян Фетел и Кими Райконен. Валтери Ботас от екипа на Уилямс зае петото място, а останалите позиции в топ десет останаха за пилотите на Форс Индия (Хюлкенберг шести, Перес осми) и Лотус (Грожан седми, Малдонадо девети), допълнени от Макс Верстапен от екипа на Торо Росо.

Слънчево небе и високи температури посрещнаха пилотите за началото на последната свободна тренировка на пистата Интерлагос. Въздухът отново бе загрят до 28 градуса, но този път температурата на трасето бе значително по-висока и бе 44 градуса.

Подготовката за квалификацията започна с бързи обиколки с медиум сместа. Пилотите на Мерцедес отново бяха недостижими, като зад тях се нареждаха отново колегите им от Ферари. Въпреки известни проблеми със скоростите Люис Хамилтън поведе половин час след началото на сесията, но много скоро бе изместен от Розберг. Германецът отново изглеждаше, че има известно предимство, оставяйки съотборника си на 0,3 сек. Фетел и Райконен бяха трети и четвърти, като разликата помежду им бе минимална, а изоставането от върха бе в рамките на 0,7 сек.

В Ред Бул пък изглежда, че все още не бяха уточнили настройките за състезанието, като и двамата пилоти правеха дълги серии от обиколки с много гориво. Именно заради това зад болидите на Ферари се наредиха Верстапен, Ботас и Хюлкенберг.

Амбицията на Хамилтън да се върне на върха бе видима, но в резултат на усилията му последва завъртане на 11-и завой 35 минути след началото на сесията.

В този момент все още никой не бе сложил меките гуми и в последните минути от сесията се очакваше ново разместване на пластовете.

Данил Квят бе първият пилот появил се на пистата с меките гуми, но той записа едва трето време, след като обиколката му бе повлияна от движещия се пред него Карлос Сайнц.

Мнозинството от състезателите започнаха своите квалификационни опити 15 минути преди края на третата свободна тренировка. Даниел Рикиардо излезе на второто място, но все още на 0,2 сек от първия Розберг, чието време бе с по-твърдите гуми.

Пилотите на Мерцедес отново бяха над всички, като Хамилтън поведе, подобрявайки времето си с 1,5 сек. постигайки резултат от 1:12.070 мин. Розберг се нареди втори на 0,1 сек от своя съотборник. Райконен записа трето време, но на секунда от първия, а четвърти донякъде изненадващо бе Хюлкенберг.

Скоро Фетел успя да изпревари съотборника си с 0,3 сек. но все пак изоставаше с 0,7 сек. от Хамилтън. Ботас пък показа силата на Уилямс, нареждайки се пети зад пилотите на Мерцедес и Ферари и изпреварвайки Хюлкенберг.

Грожан и Малдонадо изненадващо донякъде излязоха на седма и девета позиции, като между тях се нареди Серхио Перес, потвърждаващ превъзходството на задвижващите системи на Мерцедес. От първите девет само двата болида на Ферари бяха с различни агрегати.

Така интригата в квалификацията изглежда отново минимална, като местата на първите две редици изглеждат резервирани за Мерцедес и Ферари. Все пак на трудното трасе край Сао Пауло може да се получат и изненади.