Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мерцедес ще предложи значително по-ниска заплата на Хамилтън

Мерцедес ще предложи значително по-ниска заплата на Хамилтън

44
0
Люис Хамилтън

Мерцедес ще предложи значително по-ниска заплата на Люис Хамилтън, когато отборът и пилотът подновят разговорите си за нов договор на англичанина.

Дискусиите бяха спрени, докато тазгодишният шампионат във Формула 1 не бъде решен. Решението бе взето заедно от двете страни, за да не играят преговорите разсейваща роля в борбата за титлите.

Настоящият договор на Хамилтън е до края на 2015 г. и е на стойност 100 милиона долара за трите години. Нико Розберг преподписа своя контракт, като не бе уточнено за какъв срок. Смята се, че е до края на 2017 г., както и че немският пилот получава малко над 65 млн. долара за 3-годишен период.

В информацията, публикувана в британския вестник Гардиан, не се уточнява какво намаление има предвид Мерцедес относно Хамилтън. Това обаче може да привлече вниманието на други топекипи като Ферари и Макларън. Рон Денис вече заяви, че при настоящата ситуация в тима от Бракли никак няма да е изненадващо ако единият пилот на екипа се окаже на пазара до края на сезона. Имайки предвид новия контракт на Розберг, то това може да е Хамилтън и английските медии вече изтълкуваха репликата на главния изпълнителен директор на Макларън Груп като интерес да върне Люис в отбора, с който спечели титлата си през 2008 г.

29-годишният Хамилтън даде да се разбере неколкократно, че иска да остане в Мерцедес. На пистата Монца той повтори, че вижда бъдещето си с отбора от Бракли. По принцип договорката му си тима е да не разговаря с други отбори, а те – с други пилоти, докато не уточнят дали ще останат заедно.

Покрай разправиите заради удара между Хамилтън и Розберг във втората обиколка на Гран при на Белгия спортният директор на щутгартския концерн и бизнес шеф на Мерцедес в F1 Тото Волф отправи особено сериозно предупреждение към пилотите.

– И на двамата дадохме ясно да разберат, че това е неприемлив сценарий за нас. Не искаме подобно нещо да се случва, никога повече. Последствията са очевидни. Ако не сме в състояние да ги накараме да следват състезателния дух на Мерцедес-Бенц, то ще трябва да си го признаем и да вземем определени решения, сред които може да е различен пилотски състав – каза австриецът пред ВВС Радио 5 Лив.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер отбеляза по време на уикенда в Италия, че е изумително какъв шум се вдигна покрай един изглеждащ доста невинно състезателен инцидент. Тази случка обаче може да има наистина сериозни последствия за целия екип на Мерцедес и новината, че отборът е готов да предложи по-малко пари на Хамилтън е поредното доказателство за това. В Бракли смятат, че са били притиснати от мениджърския екип на англичанина от XIX Entertainment при подписването на настоящия договор. От централата в Щутгарт, където непрекъснато съществува безпокойство относно инвестициите във Формула 1, също изразяват притеснение колко плащат на Хамилтън. На въпрос относно цялата ситуация говорител на отбора заяви единствено, че подробности относно контрактите не се обсъждат.

Не е ясно също така дали Мерцедес ще настояват за намалено възнаграждение на английския пилот, ако той спечели титлата тази година.