Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън и Хонда ще се справят с проблемите, убеден е Булие

Макларън и Хонда ще се справят с проблемите, убеден е Булие

30
0

Проблемите, които имаше Фернандо Алонсо в първия ден тестове на пистата Херес с новия Макларън-Хонда MP4-30, могат да се поправят, заяви рейсинг директорът на тима от Уокинг Ерик Булие. Според него е възможно да се появят други грижи, но той е убеден, че отборът в крайна сметка ще се справи със ситуацията.

Алонсо направи едва 6 обиколки във вчерашния ден на испанското трасе. През първия час от днешния ден Дженсън Бътън има 2 тура, като при прибирането от единия от тях в бокса го чакаше механик с пожарогасител. Внимателен оглед явно показа, че няма нужда от потушаване на пламъци и болидът бе прибран.

– Бяхме доста екстремни в конструкцията на колата си. Всяко вложено в болида техническо решение е такова, за което вярваме, че ще ни помогне да намалим доста бързо разликата спрямо Мерцедес. Борим се с някои електрически проблеми, които отново са доста сложни за поправяне. Според мен те могат да бъдат коригирани, но е възможно да се появят грижи в някаква друга област. Искам да съм предпазлив, тъй като всеки път, когато поправим нещо, друго се поврежда. Ще се справим. Не знам кога, но ще е възможно най-скоро – обясни Булие.

Французинът отбеляза също така, че да си амбициозен и смел означава понякога да направиш компромис с надеждността – поне в началото. Той е категоричен, че е неизбежно в началото да има проблеми, тъй каквито и изпитания да са провеждани – симулации, на стендове и т.н. – единствено реалното излизане на писта показва кое работи и кое не. Булие заяви, че отборът ще върви стъпка по стъпка по програмата, за да не се случи нещо по-сериозно, което да забави повече тима.

На въпрос какъв е потенциалът на MP4-30, Булие заяви, че ще са нужни повече обиколки, за да даде конкретен отговор, но все пак „въз основа на симулациите поне е по-добър в сравнение с края на миналата година”. Той отбеляза, че особено окуражаваща е комуникацията между хората от Макларън и колегите им от Хонда, които „общуват безпроблемно, споделяйки амбицията да превъзмогнат неизбежните развойни проблеми на един революционен нов автомобил”.

Спортният шеф на Хонда Ясухиса Араи потвърди, че в Абу Даби е имало сериозни пропуски в комуникацията, които вече са поправени. Той каза, че проблемите в MP4-30 са различни от тези в теста на Яс Марина, защото колата е напълно нова. Хонда обаче били наясно какво не е наред и очакват днес тестът да премине по-гладко.