Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макс Мозли завежда дело срещу Гугъл във Великобритания

Макс Мозли завежда дело срещу Гугъл във Великобритания

57
0

Бившият президент на ФИА Макс Мозли завежда дело срещу Гугъл във Великобритания. Искът е интернет търсачката да премахне снимките от секс оргията с негово участие, които вече несъществуващият вестник Нюз ъф дъ Уърлд публикува през 2008 г.

74-годишният англичанин продължава да се бори за защита на личното пространство, като досега има спечелени подобни дела във Франция и Германия. Според подадения от адвокатите му иск Гугъл е издател, който използва неправомерно лична информация. Изходът от процеса може да установи легален прецедент относно налагането на определени изисквания спрямо онлайн публикациите.

Мозли успешно осъди Нюз ъф дъ Уърлд за нарушаване на личното му пространство с публикуването на снимки и видео (на уебстраницата си) от случилото се с пет жени в апартамент в Челси. Той получи 60 000 паунда обезщетение. Обвинението срещу вестника бе, че англичанинът е участвал в „противна нацистка оргия”. Той обаче настоя, че ролята му в случая е безвредна и всичко е било лично и по взаимно съгласие.

Адвокатът на Гугъл Антъни Уайт заяви от своя страна, че информацията за партито на Мозли вече е в публичното пространство. Според него бившият президент на ФИА не може да има реални очаквания за лично пространство по отношение на снимките.

Статистиката сочи, че фотографиите са били разгледани от 435 000 души, а 1,5 млн. са гледали видео кадрите веднага след публикуването им.

– (В Гугъл) има 40 000 търсения на секунда, половин милиард на ден. Да се предполага умишлено публикуване е напълно изкуствено. Индексът на търсенията се конфигурира напълно автоматично чрез преглед на мрежата. Става дума за алгоритмична операция без човешка намеса – заяви Уайт по повод твърдението, че Гугъл е издател.

Адвокат Хю Томлинсън от екипа на Мозли каза, че това изявление е направено, тъй като снимките продължават да са достъпни през търсачката и проблемът е при какви условия Гугъл може да се възприема като издател.

– Случаят засяга възможността на отделния човек във Великобритания да прилага правата си срещу огромните корпорации, контролиращи достъпа до интернет. Търси се начин Гугъл да спре да генерира и публикува снимки, които английският висш съд обяви за незаконни през 2008 г. – се казва в изявление на адвокатите на Мозли.