Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макс Мозли: Парите трябва да се разпределят по-справедливо

Макс Мозли: Парите трябва да се разпределят по-справедливо

45
0

Бърни Екълстоун и Макс Мозли превзеха заедно властта във Формула 1 през 80-те години на ХХ век., но мястото на върха явно е само за един. След като Мозли бе заменен като президент на ФИА от Жан Тод, той вече не е толкова внимателен в изказванията си по посока на своя приятел Екълстоун. Подобно е и последното му, в което той не е съгласен с разпределението на парите от търговските права във Формула 1.

„Смятам, че парите трябва да се разпределят по-справедливо“, заяви Мозли пред CityAM. В този си упрек той не визира своя наследник Жан Тод на поста президент на ФИА, който се опитва да подобри ситуацията на частните отбори като Лотус, Заубер и Форс Индия. Според него проблемът е на друго място.

„ФИА може да се намеси, само ако има някакво нарушение на правилата. Такова би било например ако някой отбор използва по-голям двигател от останалите. Ефектът в случая с парите е същия, но ФИА няма думата в разпределението им. Да получаваш повече пари е все едно да разполагаш с по-голям двигател.“

През изминалата година отборите са получили рекордната сума от €660 млн. 46% от тези пари се прибират от екипите на Ферари, Макларън и Ред Бул. Повече за разпределението на парите във Формула 1 може да прочетете в новия 181 брой на списание ClubS1, който ще излезе на пазара в началото на април.