Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли: Предупредих ФИА да не купува акциите, които могат да осуетят сделката...

Мозли: Предупредих ФИА да не купува акциите, които могат да осуетят сделката за F1

36
0
grid girls,Формула 1

Бившият шеф на ФИА Макс Мозли заяви, че е предупредил международната автомобилна федерация да не купува акциите, които сега могат да осуетят придобиването на Формула 1 от Liberty Media.

Организацията притежава 1% от F1 и това бе изрично посочено в писмо на Анелизе Додс – евродепутат от Великобритания – до отговарящия еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер. Според Додс има явен конфликт на интерес, тъй като ФИА е страна по споразумение с Европейската комисия от 2001 г., според което се задължава само да администрира спорта, без да участва в свързаните с него търговски дейности.

ФИА купи 1% от акциите на компанията-майка на Формула 1 Делта Топко през 2013 г. Според Мозли е възможно това да влиза в разрез с условията на споразумението с ЕК.

„В онзи момент поставих под въпрос сделката, защото според мен не изглеждаше съвсем като спазване на споразумението с Европейската комисия, сключено 12 години по-рано”, продължи Мозли. „Виждането на ФИА обаче бе, че делът е „de minimis” – твърде малък, за да има някакво значение по отношение управлението на спорта. Останах леко изненадан, защото доходите на федерацията по онова време бяха в порядъка на 50-60 милиона долара годишно. Делът носи горе-долу същите пари, тоест едногодишен доход и това не го виждам като „de minimis”. Този процент изглежда проблематичен.”

Европейската комисия трябва да одобри купуването на F1 от Liberty Media. Американският концерн на Джон Малоун започна процес по придобиването на Гран при в началото на септември. Сделката обаче трябва да отговаря на условията на антитръстовите законодателства в няколко държави и това Европейския съюз.

Засега няма реакция от страна на ЕК по отношение писмото на Анелизе Додс.