Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Метеоролозите предвиждат дъжд за квалификацията и състезанието на Сузука

Метеоролозите предвиждат дъжд за квалификацията и състезанието на Сузука

58
0

Метеорологичната прогноза за уикенда на Гран при на Япония във Формула 1 предвижда дъжд за квалификацията и състезанието на пистата Сузука, като все още не е ясно дали тайфунът Фанфон ще повлияе на надпреварата.

За момента не се знае дали Фанфон ще достигне Япония и ако това се случи, кога точно ще бъде. Главният метеоролог на Формула 1 Щефан Диц очаква дъжд както за квалификацията, така и за състезанието.

– Все още има голяма несигурност относно посоката, в която ще поеме бурята през идващите дни – заяви той. – Според настоящата прогноза тайфунът ще остане далеч в югоизточна Япония в неделя, но на Сузука ще вали от сутринта. Дъждът вероятно ще е продължителен и ще се усилва.

Метеоролозите предвиждат три варианта за развитие движението на тайфуна. Според един от тях той може изобщо да не засегне сушата. Друга възможност е бурята да се насочи към префектура Мие, където се намира пистата Сузука. Предполага се, че ако това се случи, ще има сериозни последствия, включително за следващия старт – Гран при на Русия. Състезанието в Сочи трябва да се проведе в края на другата седмица и тайфунът би могъл да затрудни логистиката на екипите – опаковане на оборудването и изпращането му към следващото трасе.

Дъждовете не са нещо необичайно за състезателните уикенди на Сузука. През годините дори се е случвало квалификацията да бъде отложена за неделя сутринта и се е провеждала няколко часа преди състезанието. По отношение на старта обаче няма много голяма възможност за маневриране: началото е планирано за 15 часа следобед местно време, а смрачаването е само два часа и половина след това.

Засега прогнозата е за максимална температура от 28 градуса утре. В събота се очаква леко понижение до около 25-26 градуса, а в неделя – рязко застудяване и температури от порядъка на 17-18 градуса.

Бърни Екълстоун не е в Япония, но е обсъдил с рейс директора на ФИА Чарли Уайтинг ситуацията с тайфуна и как може бурята да повлияе на надпреварата на Сузука. С тийм мениджърите е бил обсъден вариант за по-ранен старт в неделя. Според запознати съществува и възможността програмата да бъде променена още по-драстично: да се проведе квалификация на мястото на третата свободна тренировка и състезанието да се състои още в събота следобед.