Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса начело след дъжда във втората свободна тренировка в Сочи

Маса начело след дъжда във втората свободна тренировка в Сочи

38
0

Фелипе Маса записа най-добро време във втората свободна тренировка в Сочи. Пилотът на Уилямс оглави класирането, в което имената си записаха едва още седем пилоти. Изключително тежкото трасе накара повечето пилоти да вземат решение да не излизат на пистата.

Втората свободна тренировка на пистата в Сочи започна при дъждовно време, което накара пилотите да останат в гаражите в първите 20 минути. Едва тогава Себастиян Фетел се появи за опознавателна обиколка с гуми за мокро.

Температурата на въздуха бе паднала до 13 градуса, а тази на асфалта до 18 градуса. Въпреки това гумите на Фетел изглеждаха добре загрети преди изпитанието на стартовата процедура в началото на втората му обиколка. Това се дължеше най-вече на факта, че някои части от трасето бяха напълно под вода, докато други бяха сравнително сухи.

Фернандо Алонсо бе вторият пилот появил се на пистата, като и той записа единствено опознавателни обиколки. След тези две излизания отново последва сериозна пауза без коли на пистата, като отново Алонсо бе този, който я наруши.

40 минути след началото на втората свободна тренировка Фернандо Алонсо записа първото време. Валтери Ботас пък бе третият престрашил се да излезе на пистата при тези условия, като и той подобно на Фетел и Алонсо бе с гуми за мокро. В типичен за рали спорта стил финландецът пързаляше задния мост на почти всеки завой, защото въртящият момент значително надвишаваше нивото на сцепление, което обясняваше нежеланието на голяма част от пилотите да се появят на пистата. Въпреки че междинното му време на втория сектор бе по-добро от това на Алонсо все пак финландецът прецени да не завършва бързата си обиколка.

Нико Розберг също направи две обиколки, които обаче бяха без записано време, като веднага след него 40 минути преди края излезе и неговият съотборник Люис Хамилтън. Британецът също не записа време, но половин час преди края на пистата се появиха Маркус Ериксон, Данил Квят и пилотите на Торо Росо. Именно Верстапен и Сайнц записаха времена след Фернандо Алонсо, като холандецът зае второ място, а испанецът трето.

Верстапен успя да излезе начело 20 минути преди края, докато състезателният инженер на Маркус Ериксон му обясни, че няма никакъв смисъл да продължават да правят обиколки, защото гумите не могат да загреят достатъчно добре заради ниската скорост в завоите.

По-голямата активност в последните минути доведе до изсъхването на част от идеалната линия на трасето и в края Маса, Фетел и Ботас бяха пилотите, успели да изпреварят Верстапен.

В крайна сметка пилотите добиха известна представа за трасето на мокро, но повечето от тях решиха да не записват бързи обиколки.