Начало Други Марк Уебър слага край на спортната си кариера

Марк Уебър слага край на спортната си кариера

67
0

Марк Уебър слага край на спортната си кариера на финала на сезон 2016 г. Новината съобщиха тимът му Порше и самият пилот, който преди три години си тръгна от Формула 1 и се състезаваше в световния шампионат да състезания за издръжливост.

„Ще ми липсват чистата скоростта, аеропритискането и надпреварите, но искам да си тръгна в момент, когато още съм на ниво. Нямам търпение да се захвана с новите си задачи”, заяви Уебър, който ще остане в Порше като консултант. „Промяната от Формула 1 към LMP1 бе голяма, напълно ново изживяване. Но тя се случи в точния за мен момент. Открих, че ми допада да споделям колата си. Химията ни с Тимо [Бернхард] и Брендън [Хартли] е нещо специално.”

Марк допълни, че ще се чувства странно, качвайки се в автомобила в Бахрейн и знаейки, че е за последно, но ще се наслаждава изцяло на всеки миг от оставащите надпревари.

Марк Уебър започва да се състезава в Европа през 1995 г. – с екипа на Вин Диймън във фестивала Формула Форд. Две години по-късно отива във Формула 3. Става пилот в заводския тим на Мерцедес за GT шампионата на ФИА за 1998 г. През 1999-та на два пъти претърпява тежки инциденти по време на тренировките за 24 часа на Ман – колата излита във въздуха на правата Мулсан. Връща се към едноместните състезателни коли, вече във Формула 3000.

Дебютът му във Формула 1 е с Минарди през 2002 г. За следващия сезон подписва с Ягуар, а през 2005-2006 г. е в тима на Уилямс. През 2007 г. се присъединява към Ред Бул, където остава до 2013 г. Първата му победа във Формула 1 идва в Германия през 2009 г. Има общо 9 успеха, 42 подиума, 13 полпозишъна, 19 най-бързи обиколки.

През 2015 г. Марк става световен шампион в WEC с Порше.