Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марк Уебър получи австралийски орден за приноса си към автомобилния спорт

Марк Уебър получи австралийски орден за приноса си към автомобилния спорт

75
0

Марк Уебър получи един от най-високите национални ордени на родината си Австралия – офицер на ордена на Австралия. Той му бе връчен за заслугите му като пилот и посланик на автомобилния спорт към обществото в страната, както и за работата му с редица медицински и младежки организации.

40-годишният Уебър се оттегли от активния спорт в края на миналата година. Той дебютира във Формула 1 през 2002 г. и кара в Гран при до 2013 г. за отборите на Минарди, Ягуар, Уилямс и Ред Бул. Спечели 9 победи и 42 подиума в 215 старта, както и 13 полпозишъна и 19 най-бързи обиколки. През 2014 г. стана пилот на Порше в световния шампионат за надпревари за издръжливост (WEC – World Endurance Championship), с който през 2015-та стана шампион в сериите. Най-доброто му класиране в 24 часа на Льо Ман бе второ място през същия сезон.

След оттеглянето си Марк стана посланик на марката Порше. Извън спортната си кариера той се занимава с благотворителна дейност и организира надпреварата Mark Webber Tasmania Challenge, приходите от която също се даряват за различни каузи.