Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса доволен, че Уилямс още развива FW36; Можем да се борим за...

Маса доволен, че Уилямс още развива FW36; Можем да се борим за пол на Сузука, смята Ботас

26
0
Валтери Ботас,Фелипе Маса

Фелипе Маса е доволен, че Уилямс още развива болида FW36 на толкова късен етап от шампионата във Формула 1.

Тимът от Гроув е с 9 точки пред Ферари в класирането при конструкторите. Уилямс има нови компоненти за Гран при на Япония и според бразилския пилот е чудесно, че има възможност на толкова късен етап от сезона да продължава да развива FW36.

– На практика са доста неща по целия автомобил. Надявам се болидът да е по-конкурентоспособен – чудесно е, че към края на сезона все още имаме нови неща за колата, нови компоненти. Не мисля, че това се среща често и при други екипи. Много отбори вече мислят за догодина. Ние също, но все още има елементи (за този сезон) и смятам това за положително. Знаем колко важен е този шампионат за нас и ще продължим да се борим. Надявам се новите компоненти да ни помогнат да завършим шампионата както трябва.

Маса смята, че предстоящите надпревари са по-добри за екипа му, тъй като състезанията, на които Уилямс не бяха особено силни – Монако, Унгария, Сингапур – вече отминаха:

– Според мен можем да вършим всичко на подобно ниво и дори може би по-добре. Убеден съм, че сме в състояние да се справим чудесно спрямо Ферари. Не мисля, че Ферари са най-добрият тим за сравнение от гледна точка на стратегии. Имах толкова проблеми в миналото там – някои стратегии не работеха, а и в последното състезание видяхме, че не се справиха толкова добре. Така че Ред Бул и Мерцедес са може би малко по-добри, но не смятам Ферари за фантастичен пример по този аспект.

Междувременно Ботас обясни, че според него Уилямс ще може да се бори с Мерцедес за полпозишън на Сузука.

– След като се доближихме толкова в Сингапур, не виждам причина да не стане и тук. Би било чудесно. Разликата е доста малка и с подобренията по колата би трябвало да сме възможно най-близо до тях. Подобряваме болида стъпка по стъпка – с малки неща, но непрекъснато състезание след състезание. Смятам, че това вече има ефект и сега, когато има още нови компоненти, определено се надявам на допълнителен напредък – обясни финландецът.

Валтери допълни, че според него в Япония ще е трудно да победят Ред Бул, чийто болиди разполагат със сериозно аеропритискане и печелят много във високоскоростните завои:

– В някои надпревари като тази в Остин обаче, където има наистина дълги прави, те може да имат малко повече проблеми и тогава може да се появи шанс да се борим с тях. Кой знае? Ако всички налични новости работят добре, бихме имали възможност да ги предизвикаме и другаде.