Начало Избрани Мадрид също пожела да бъде домакин на старт от F1

Мадрид също пожела да бъде домакин на старт от F1

812
0
Гран при на Испания 2022
снимка, Пирели

Мадрид също пожела да бъде домакин на старт от F1. Управата на града уведоми ръководството на Формула 1, че се ангажира в бъдеще да пренесе състезанията от Гран при по улиците на испанската столица.

Глобалният успех на F1 продължава да предизвиква интерес от страна на нови места провеждане на състезания. Също така увеличава възможността от потенциални организатори на надпревари по целия свят.

Очаква се през 2023 г. календарът на спорта да се разшири до 24 състезания. Най-новата надпревара ще бъде по улиците на Лас Вегас. В допълнение, F1 може да направи историческо завръщане в Южна Африка на пистата Киалами.

Тъй като спортът се радва на безпрецедентно ниво на търговски и териториален растеж, заявките за нови състезания продължават да нарастват. Мадрид е последната дестинация, която иска да се включи в календара на шампионата.

В писмо, изпратено в понеделник до главния изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали, Общността на Мадрид потвърждава ангажимента на испанската столица да организира Гран при. Това бе потвърдено от испанския политик Енрике Лопес.

Имам удоволствието да Ви пиша от името на правителството на Мадридската общност, за да изразя интереса си към провеждането на Гран при в Мадрид“, написа Лопес.

Вярвам, че провеждането на автомобилно състезание в столицата на Испания ще бъде успех за всички професионалисти, институции и компании, участващи в развитието на F1. Световният шампионат е един от най-вълнуващите спортни феномени на нашето време.“

Разбира се, това ще бъде удовлетворение и за целия регион и неговите граждани. Ето защо правителството на Мадридската общност е най-заинтересовано да направи това възможно.“

Накратко, бих искал да потвърдя нашия ангажимент към вас и към този проект. Също така имаме готовността да подпишем съответните споразумения за популяризиране на състезанието. Искаме да предлагаме страхотен спортен и развлекателен спектакъл. Готови сме да работим с вас и вашия екип, за да доведем F1 в Мадрид.“

Състезание по улиците на Мадрид ще бъде възможно едва през 2027 г. В края на миналата година пистата Каталуния край Барселона подписа нов договор, който ще я задържи в календара на световния шампионат до сезон 2026.

Мястото е популярна дестинация за феновете, особено с двама водещи пилоти в лицето Карлос Сайнц и Фернандо Алонсо. Миналата година през трите дни на състезателния уикенд през портите на Каталуния преминаха общо 300 000 фенове.

В миналото Мадридската общност е приела кръг от F1. Домакин на състезанието е била пистата Харама. Испанското трасе е посрещало Формула през 1968, 1970, 1972, 1976- 1979 и 1981 г. Последният победител е бил тогавашният пилот на Ферари Жил Вилньов. Сега пистата край Мадрид има категория на ФИА 2 и приема кръгове от електрическата купа за туристически автомобили (FIA ETCR) и европейския шампионат с камиони.