Начало Top Moto News Мафей: MotoGP пасва идеално на Либърти Медия

Мафей: MotoGP пасва идеално на Либърти Медия

273
0
MotoGP 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Главният изпълнителен директор на Либърти Медия коментира новината за придобиването на Дорна. Според американеца, MotoGP е „перфектната възможност за компанията“. Мафей също така се надява европейските регулатори да не блокират сделката за закупуването на MotoGP.

Вчера стана ясно, че Либърти Медия е придобила 86 % от Дорна Спортс. Базираната в Мадрид компания притежава търговските права на MotoGP, както и на поддържащите шампионати Moto2, Moto3 и този на MotoE. Дорна също така притежава и правата върху световния Супербайк шампионат (WSBK) и неговите младежки категории

Сделката между Либърти и Дорна се оценява на $4 млрд. Очакванията са всичко да бъде финализирано до края на тази година. След това американците трябва да имат пълен контрол над най-престижните шампионати на две и четири колела.

Мафей обясни, че Либърти Медия разглежда MotoGP като „първокласна възможност“, която се вписва чудесно в техния бизнес план.

„Обичаме мащабни бизнеси с атрактивна премиум интелектуална собственост. В света има малко такива активи, но те отразяват силни основни тенденции в търсенето. В случай като този възможността за глобално разширяване е изключително вълнуваща“, сподели Мафей.

„Когато феновете са вашите клиенти, това създава най-стабилните търговски взаимоотношения. Възможности като тази се намират трудно и са изключително привлекателни. Заради това MotoGP пасва идеално на Либърти Медия.“

„Както споменах, MotoGP е първокласната възможност в мотоциклетните състезания. Тя обединява най-добрата стартова решетка в света в комбинация с най-добрите мотоциклетни машини.“

Либърти Медия постигна огромен финансов успех, след като закупи F1 в края на 2016 г. Компанията обеща, че двата шампионата ще се управляват напълно отделно. Това е така заради регулаторните въпроси и правилата за конкуренция, които Либърти има с отборите и партньорите от F1

Въпреки това Мафей е уверен, че компанията може да развие MotoGP извън мястото, където в момента се намира шампионата.

„Единственото нещо, което няма да правим, е да преговаряме заедно за MotoGP и F1. Това е така заради регулаторните въпроси, както и заради структурата на сделката ни с нашите партньори и отбори от Формула 1. Така че такова нещо  е невъзможно да се случи.“

„Бих искал да мисля, че Либърти има представа за това как се развива медийният пейзаж и как да направи продукта привлекателен за медийните партньори извън традиционната база на Италия, и Испания и Франция, както и да помогне за растежа на тези други пазари. Мисля, че имаме някои прозрения по този въпрос“, каза още Грег Мафей.

Закупуването на Дорна от страна на Либърти Медия трябва да приключи до края на годината. Мафей е уверен, че няма да има проблеми с антитръстовите органи на ЕС.

„Вярваме, че има широк пазар за спортни и развлекателни имоти, от който F1 и Moto GP са само една малка част. Пазарът продължава да се променя от времето, когато преди това това беше преразгледано по основен начин“.

Американецът добави, че Либърти Медия не възнамерява да слива двата шампионата по никакъв начин и да предлага съвместни кръгове от двете серии на организаторите на състезания.

„Нямаме намерение да ги третираме като пакет или да се опитваме да ги обединим на пазара. Това са отделни шампионати“, допълни Грег Мафей.