Начало MotoGP News Официално: Либърти Медия придоби MotoGP за $4 млрд.

Официално: Либърти Медия придоби MotoGP за $4 млрд.

1019
0
MotoGP 2024
снимка, Мишлен

Либърти Медия обяви придобиването на MotoGP. Американците закупиха компанията притежател на търговските права на шампионата Дорна Спортс. Сделката между двете страни е на стойност $4 млрд. По този начин Либърти вече ще управлява най-престижните шампионати на две и четири колела- MotoGP и F1.

Днес Либърти Медия Корпорейшън обяви споразумение за придобиване на MotoGP. Това е най-високото ниво на мотоциклетния спорт. В MotoGP се състезават 22 от най-бързите пилоти в света със специално конструирани прототипи на мотоциклети по някои от най-големите писти в света, достигайки максимална скорост над 360 км/ч

От създаването си през сезон 1949, в който се провеждат шест кръга в Европа, шампионатът се разрасна до над 20 Гран при на година, които се провеждат на пет континента. Телевизионното излъчване на MotoGP достига до стотици милиони зрители по целия свят.

Слуховете за сделката между Либърти Медия и Дорна се появиха миналата седмица. Тогава Файненшъл Таймс обяви, че американската компания е закупила търговските права на MotoGP за $4 млрд. От двете страни обаче отказаха да коментират дали това е вярно или не.

Според това ново споразумение Дорна Спортс остава изключителният притежател на търговските и телевизионните права на MotoGP. Компанията ще остане автономно управлявана и свързана с акции на Liberty Media Formula One Group. Също така главният изпълнителен директор Кармело Еспелета ще остане на поста си и ще продължи да управлява бизнеса заедно с мениджърския си екип. Централата на Дорна също така остава в Мадрид.

Освен MotoGP, Дорна Спортс притежава изключителни права и върху други мотоциклетни шампионати. Тук се включват поддържащите серии Moto2 и Moto3, световния шампионат на MotoE, световния шампионат по Супербайк (WSBK) и изцяло женски пистов шампионат на ФИМ

Либърти Медия ще придобие приблизително 86% от Дорна. Ръководството на испанската компания ще запази приблизително 14% от собствения си капитал в бизнеса. Сделката отразява стойността на предприятието на Dorna/MotoGP от €4,2 млрд.  и стойността на собствения капитал от €3,5 млрд.

„Развълнувани сме да разширим портфолиото си от водещи спортни и развлекателни активи на живо с придобиването на MotoGP“, каза Грег Мафей. „MotoGP е глобална лига с лоялна, ентусиазирана фенска база, завладяващи състезания и финансов профил с висока степен на генериране на парични потоци.“

„Кармело и неговият мениджърски екип са изградили страхотно спортно зрелище, което можем да разширим до по-широка глобална аудитория. Този бизнес има значителни перспективи. Затова ние възнамеряваме да развиваме спорта за доброто феновете на MotoGP, отборите, търговските партньори и нашите акционери“, добави главният изпълнителен директор на Либърти Медия.

„Това е перфектната следваща стъпка в еволюцията на MotoGP. Ние сме развълнувани от това, което този важен етап ще донесе на Дорна, падока на MotoGP и феновете на състезанията“, заяви Кармело Еспелета

„Гордеем се с глобалния спорт, който развихме през последните години. Тази сделка е доказателство за стойността на спорта днес и потенциала му за растеж. Либърти Медия има невероятен опит в развитието на спортни активи. Заради това бихме могли да си пожелаем по-добър партньор, който да разшири фен базата на MotoGP по света.“

„Очаква се придобиването да приключи до края на 2024 г. То  подлежи на получаване на разрешения и одобрения от органите по законодателството в областта на конкуренцията и чуждестранните инвестиции в различни юрисдикции“, добави главният изпълнителен директор на Дорна.

Покупката на MotoGP ще даде на Либърти Медия възможност да докаже, че успехът й в увеличаването на популярността на F1 не е бил еднократен. Подобно на F1, бизнес моделът на MotoGP се върти около правата за излъчване, таксите от състезателните писти, спонсорството, корпоративното гостоприемство и мърчандайзинга. Очакванията са MotoGP да следва модела на F1 и да увеличи присъствието си на територията на САЩ.