Начало Избрани Магнусен: Чувствам се напълно променен след като се върнах в F1

Магнусен: Чувствам се напълно променен след като се върнах в F1

484
0
Кевин Магнусен, Хаас
Кевин Магнусен, снимка Хаас

Кевин Магнусен призна, че се чувства напълно променен човек след като се завърна в F1. Датчанинът отново е част от най-високото ниво на моторните спортове след като първоначално си тръгна през 2020 г.

Първоначално Магнусен напусна Хаас в края на сезон 2020 и се прехвърли в САЩ. Там той се състезаваше в IMSA, както и записа едно участие в Индикар. В началото на тази година той каза, че няма намерение да се връща в F1, особено с отбор, който не разполага с автомобил, който да се бори за позиции в топ 5 подиуми.

Въпреки това Магнусен изненадващо се появи в падока на F1 по време на зимните тестове в Бахрейн. Датчанинът замени Никита Мазепин, който бе освободен заради военния конфликт между Русия и Украйна. Магнусен успя да договори освобождаването си от Чип Ганаси Рейсинг в IMSA и Пежо в WEC. По този начин той започна втория си престой в Хаас след този от 2017 до 2020 г.

30-годишният състезател разкри, че е напълно променен човек след шокиращото си завръщане във Формула 1 в началото на годината.

„Чувствам се като променен човек, след като се върнах в F1. По време на отсъствието си станах родител и просто си мислех, че кариерата ми във Формула 1 е приключила“, сподели Магнусен.

„След тази година извън спорта имах съвсем различен поглед върху живота. Зарад това смятам, че тя беше важна за мен. Не знам дали за всички е така, но за мен беше наистина добра“, добави пилотът на Хаас.

Магнусен финишира на пета позиция в първия старт за кампания. Датчанинът показа отлична скорост зад волана на Хаас VF-22. Макар да пропусна сезон 2021, той доказа, че все още е гладен за успехи в световния шампионат и все още разполага с необходимата скорост, за да ги постигне. След това Магнусен записа точки в Джеда и Имола, преди да започне негативна серия и да запише две отпадания заради технически проблеми. Датчанинът спечели точки в Австрия и Великобритания. После той отново остана дълго време извън топ 10, преди да финишира девети в САЩ.

Кулминацията на сезон 2022 за Магнусен бе квалификацията в Сао Пауло. Тогава той записа време в най-подходящия момент на изсъхващата писта Интерлагос и грабна полпозишъна. В спринта той финишира осми и прибави още една точка към актива си. За негово нещастие, той бе ударен от Даниел Рикиардо в първата обиколка от същинската надпревара в Сао Пауло и се оттегли. В крайна сметка състезателят на Хаас финишира 13-ти в крайното класиране за сезон 2022 с актив от 25 точки. Датчанинът записа двойно по-голям актив от този на вече бившия си съотборник Мик Шумахер. От следващата година той ще си партнира с Нико Хюлкенберг.

Инженерният директор на Хаас Аяо Комацу също стана пряк свидетел на трансформацията на Магнусен.

„Отношението и психическото състояние на Кевин са като ден и нощ в сравнение с преди две години. Той се завърна много по-зрял след едногодишната си почивка. Работата с него е истинско удоволствие. Той дори не се фокусира върху това да победи съотборника си, а винаги мисли за отбора“, заяви Комацу.

Магнусен сравни последната си кампания си с предишните си сезони с екипите на Макларън, Рено, както и първия си престой в Хаас. 30-годишният състезател смята, че натискът, често предизвикан от самия него, който изпълваше обкръжението му в миналото, се е равнявал на тежко бреме.

„Това беше психическата част. Чувствах толкова голяма тежест на раменете си от всички очаквания към мен. Най-накрая стигнах до F1, реализирах голяма част от амбициите си като човек и това беше толкова голяма отговорност за мен.“

„Натискът от страна на отбора всъщност не беше толкова голям. Да ви кажа честно те ме подкрепяха. Всъщност повечето екипи повечето тимове искаха да ме задържат, но така и не получих шанс да остана заради политическите игри.“

„Но със сигурност има психически трудности когато си под напрежение. Воя случай не помогна и подиумът в първото ми състезание [Гран при на Австралия 2014], което постави твърде високи очаквания към мен“, завърши Кевин Магнусен.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Haas F1 Team (@haasf1team)