Начало Избрани Магнусен шокира всички и спечели квалификацията в Сао Пауло

Магнусен шокира всички и спечели квалификацията в Сао Пауло

4061
0
Кевин Магнусен, Хаас
Кевин Магнусен, снимка Хаас

Кевин Магнусен шокира всички и спечели квалификацията за Гран при на Сао Пауло във Формула 1. Пилотът на Хаас се възползва най-добре от променливите условия на пистата Интерлагос и завъртя най-бързата обиколка за 1:11.674 мин.  Така той си осигури потегляне от първа позиция в утрешната спринтова надпревара на пистата Интерлагос. Втори и трети завършиха Макс Верстапен (Ред Бул) и Джордж Ръсел (Мерцедес).

30 минути преди началото на сесията пистата бе мокра заради паднал дъжд. Видимостта също не бе добра, което може да доведе до забавяне на старта на квалификацията.

Атмосферните условия на пистата в Сао Пауло бяха коренно различни в сравнение с първата свободна тренировка. Температурата на въздуха бе 19 градуса, а тази на асфалта- 27. Пистата бе мокра заради дъжда, който заваля около един час половина преди старта на сесията.

По-голямата част от пилотите излязоха на трасето с гуми интермедия. Начело на колоната бе Льоклер, който получи информация, че след 10 минути се очакват нови валежи. Рикиардо пък получи съобщение по радиото, че последния завой е най-мокрото място на пистата Интерлагос.

Льоклер записа първата най-бърза обиколка за 1:19.191 мин. Зад монегаска бяха Норис и Строл, преди да започне разместване в подреждането. Верстапен подобри с 0.228 сек. времето на Льоклер и излезе начело, докато Сайнц се движеше много бързо в първия сектор, преди да попадне в трафик. Норис също записа невероятна обиколка и дори излезе пред Верстапен. Пилотът на Макларън пък бе изместен от Алонсо. За момента в опасната зона се намираха Цунода, Магнусен, Шумахер, Албон и Латифи.

С напредване на Q1 започна да се оформя суха линия, но все още никой не искаше да предприема рискове и да сложи сухи гуми. Магнусен направи невероятна обиколка, която бе изтрита заради излизане извън очертанията на пистата. Същевременно Хамилтън и Верстапен изпревариха Алонсо.

Пиер Гасли и Себастиан Фетел бяха първите, които рискуваха със сликове. Французинът записа време за 1:17.626 мин., но загуби време в третия сектор заради грешка. Пилотът на Алфа Таури подобри още резултата си, докато останалата част от колоната също сложи меки сликове.

До края на първия сегмент от квалификацията в Сао Пауло настъпиха редица размествания и трафик, в който попадна Льоклер. В крайна сметка сред отпадалите се оказаха Латифи, Жу, Ботас, Цунода и Шумахер.

В началото на Q2 пистата в Сао Пауло бе достатъчно суха, за да позволи каране със сухи гуми. Верстапен поведе колоната и записа първото най-добро време за 1:11.670, преди да бъде изпреварен с 99 хилядни от Норис. Сайнц бе трети, следван от Гасли. Верстапен опита да подобри постижението си, но без успех. Магнусен даде четвърти време, следван от Алонсо.

При преполовяването на Q2 Верстапен продължаваше да е начело. Пилотът на Ред Бул съобщи за влошаване на времето и валежи.

Около 5 минути преди края на втория сегмент от квалификацията условията се променяха постоянно. Верстапен подобри резултата си, следван от Сайнц и Льоклер. След редица размествания в зоната на изпадащите в Q2 се озоваха Албон, Гасли, Фетел, Рикиардо и Строл.

Магнусен поведе колоната от автомобили, следван от Льоклер, Сайнц. Всички състезатели бяха със софт, с изключение на 25-годишния състезател на Ферари, който бе с интермедии. Началото на Q3 бе леко забавено заради влошаването на атмосферните условия на трасето Хосе Карлос Паче.


Льоклер направи една обиколка в която едва на изпусна своя болид и спря в бокса за сликове. Монегаскът отново „похвали“ решението на Ферари.


Магнусен записа най-доброто време за 1:11.674 мин. Междувременно Ръсел допусна грешка и заседна в чакъла на четвърти завой. Излитането на пилота на Мерцедес предизвика червен флаг и спиране на сесията.

Междувременно дъждът на трасето в Сао Пауло започна да се засилва по време на прекъсването на Q3. Заради това от рейс контрола забраниха използването на системата DRS.

Перес направи една инсталационна обиколка, но се прибра в бокса заради трудните условия на трасето. Хамилтън също опита обиколка, докато част от състезателите излязоха от своите болиди.

В крайна сметка времето не позволи каквото и да е подобрение на времената. По този начин Магнусен изненадващо спечели квалификацията за Гран при на Сао Пауло, следван от Верстапен и Ръсел. Четвърти и пети финишираха Норис и Сайнц, следвани от Окон, Алонсо, Хамилтън, Перес и Льоклер.