Начало Избрани Хаас постави ултиматум на Магнусен

Хаас постави ултиматум на Магнусен

3379
0
Кевин Магнусен, Хаас
Кевин Магнусен, снимка Хаас

Хаас постави ултиматум на Кевин Магнусен. Според думите на Гюнтер Щайнер, датчанинът разполага с пет състезания, през които да подобри формата си, за да гарантира мястото си в екипа и през 2024 г.

Магнусен изненадващо се завърна в Хаас преди малко повече от година. 30-годишният състезател направи силно впечатление след като спечели точки в три от първите четири старта през миналогодишната кампания. До края на сезон 2022 Магнусен записа още няколко завършвания в топ 10 и дори спечели квалификацията в Бразилия. Датчанинът също така завърши по-напред от тогавашния си съотборник Мик Шумахер

Магнусен се представя доста по-колебливо в първите три кръга за сезон 2023. Пилотът на Хаас финишира извън зоната на точките в Бахрейн, след което бе десети в Джеда. В Австралия Магнусен допусна грешка и се удари в стената на втори завой. Отпадането на датчанина предизвика втори червен флаг, след който последва невероятен хаос.

Опитният датчанин изостава и от новия си съотборник Нико Хюлкенберг. До момента германецът изпревари Магнусен във всички квалификации. Хюлкенберг финишира седми в Мелбърн след като избегна хаоса в 56-тата обиколка. По този начин германският ветеран има актив от 6 точки и заема деветото място във временното класиране. Същевременно Магнусен е едва 17-ти със само 1 точка.

„В момента Кевин не се намира в добро положение, тъй като е зад Нико. Той е щастлив за отбора и знае, че автомобилът е готов да го направи. Сега просто трябва да го направи“, сподели Щайнер.

Договорът на Магнусен изтича в края на 2023 г. Това накара Щайнер да постави ултиматум на своя пилот и го призова да подобри формата си в следващите пет състезания, за да си гарантира нов договор с Хаас.

Щайнер призна, че за момента е спокоен. Шефът на Хаас няма да бърза да мисли за алтернативни веднага след изтичането на определения от него срок.

„В крайна сметка всичко зависи от резултатите. Честно казано в момента съм доста спокоен. Искам да изкарам поне още пет състезания, за да видя къде се намираме. Едва тогава ще започна да мисля за това“, заяви Щайнер.

Един от потенциалните заместници на Магнусен е Даниел Рикиардо. Австралиецът в момента е резервен пилот на Ред Бул. Въпреки това той изрази желание да се върне на стартовата решетка през 2024 г

Щайнер не изключи напълно възможността австралиецът да се присъедини към неговия отбор в бъдеще.

„Малко е рано да се говори за замяна на пилоти, които са участвали само в три състезания. Всъщност не знам какво иска да прави Даниел с живота си“, обясни Щайнер.

Шефът на Хаас също така се надява да обяви пилотския състав на тима за догодина преди лятната пауза.

„Надявам се, че тази година ще можем да потвърдим какво правим преди лятната ваканция, защото (забавянето) не е приятно от моя гледна точка“, допълни Гюнтер Щайнер.