Начало Избрани Maйкъл Андрети е получил подкрепа от президента на ФИА

Maйкъл Андрети е получил подкрепа от президента на ФИА

796
0
Maйкъл Андрети
Maйкъл Андрети; снимка Индикар

Майкъл Андрети заяви, че ФИА е подкрепила усилията му за създаване на нов отбор във Формула 1. Американецът продължава с плановете си да се присъедини към елита на моторните спортове в бъдеще.

Андрети се срещнал с президента на ръководния орган Мохамед Бин Сулайем, за да обсъди усилията си и да запознае ръководния орган с официалния процес, който изисква от ФИА да публикува покана за интерес към нови участници.

Мисля, че той ни подкрепя, но има голям процес, през който трябва да преминем“, каза Андрети.

Той каза, че подкрепя процеса. Все още има дълъг път пред нас. Но е хубаво, че Мохамед Бин Сулайем хареса това, което представихме.“

Не искам да споделям твърде много информация. Но като цяло има много положителни знаци.“

Докато чака следващия етапАндрети продължава да изпълнява плановете си. Те включват създаването на съоръжение от F1 в Индианаполис, чието строителство е планирано да започне през август.

В допълнение към инвестициите, необходими за създаването на новия отбор, Андрети ще трябва да плати 200 млн. долара входна такса за присъединяване към решетката на състезанията за Гран при.

Бившият пилот и шампион в Индикар неведнъж е заявявал, че финансиранетоне е никакъв проблем.’ Въпреки това Андрети никога не разкривал своите спонсори.

Смята се обаче, че един от финансовите партньори на американеца е групата Гугенхайм. Тя притежава легендарният бейзболен отбор Лос Анджелис Доджърс.

Освен ФИА, втора пречка за навлизане може да бъде самата група F1. По-рано тази година главният изпълнителен директор Стефано Доменикали заяви по-рано, че в момента Формула 1 е достатъчно стабилна с 10 отбора на стартовата решетка.

Има сложности, които трябва да се вземат предвид, ако могат да се добавят други отбори. Затова не мисля, че това е най-важният елемент за развитието на F1, ако трябва да съм честен, добави италианецът.

Шефът на отбора на Meрцедес Тото Волф заяви през март, че всеки нов участник ще трябва да докаже, че ще добави стойност към стартовата решетка.

Десет отбора не е правилната бройка, каза Андрети.

Ако наистина се замислите, през 2025 г. предстои подписването на споразумениетоКонкорд. Сега Ред Бул притежава два отбора. Ако те решат да оттеглят, тогава ще имаме 16 автомобила.“

Не може да има състезание с 16 автомобила. Можете да проведете състезание с поне 18 болида. Според мен това им дава много повече възможности за влияние върху своите съперници, тъй като на практика те разполагат с два тима.“