Начало Избрани Майкъл Андрети не се отказва от идеята да влезе във Формула 1

Майкъл Андрети не се отказва от идеята да влезе във Формула 1

1042
0
Maйкъл Андрети
Maйкъл Андрети; снимка Индикар

Майкъл Андрети продължава да не се отказва от идеята на влезе във Формула 1. Американецът призна, че кандидатурата на неговия екип е постигнала голям напредък през последните няколко месеца 

Бившият пилот от F1 и собственик на Андрети Глобал опита да закупи Заубер Моторспорт преди малко повече от година. В крайна сметка швейцарската компания, която ръководи програмата на Алфа Ромео така и не стигна до сделка с Андрети.

След като не успя да купи Заубер, американецът подаде заявка за участие в световния шампионат през 2024 г. Бъдещият му проект носи името Андрети Глобал и трябва да използва задвижващи системи на Рено.

Фамилия Андрети потвърди, че в началото на годината са подали някакви документи до ФИА. Но за момента ръководният орган не дава зелена светлина на този проект. За момента единствено Макларън и Алпин оказаха подкрепа за евентуалното влизане на Андрети Глобал. Другите екипи са твърди против увеличаването на тимовете, тъй като това ще доведе до получаването на по-малко приходи в края на всеки един сезон. В допълнение, главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали също многократно е заявявал, че Формула 1 няма толкова голяма нужда от повече отбори. Италианецът заяви, че вижда никаква слабост в настоящия брой на отборите в F1.

Доменикали също така намекна, че толкова гласният подход на Андрети няма да подобри ситуацията и да доведе до компромис както от негова страна, така от страна на ФИА.

„Въпросът е да разберем, че не трябва да обръщаме повече внимание на тези, които имат по-голям или по-силен глас.  Андрети беше доста гласовит в искането си, но има и други, които казват по различен начин“, каза доменикали през лятото.

„Познавам Марио от дълго време. Той се опитва да представи идеята си по начин, който смята за правилен. Аз от своя страна  вярвам, че има правила, които не трябва да се нарушават. Затова решението трябва да следва протокола, който е налице в момента.“

Наскоро Майкъл Андрети потвърди, че не е изоставил усилията си да гарантира, че неговият екип е готов да влезе във Формула 1.

„Да, все още продължаваме напред“, потвърди Майкъл, когато бе попитан за офертата на Андрети да се присъедини към F1.

„Все още работим  толкова усилено. Мисля, че през последните няколко месеца постигнахме доста добър напредък. За момента нямаме никакво намерение да се предадем.“

60-годишният бизнесмен също така разкри, че церемонията по полагането на основите на новото съоръжение ще се състои следващата седмица. Неговата компания ще построи напълно нова фабрика на стойност 200 млн. долара в близост до летище Индианаполис. Според предварителните планове съоръжение ще заработи до 2025 г. и ще създаде 500 нови работни места.

Според информация на различни източници, Андрети Глобал ще има обща база в САЩ, но ще извършва голяма част от ежедневните си операции в F1 на европейска земя заради логистични причини.

Щабът на компанията не зависи конкретно от кандидатурата на Андрети за F1, тъй като той ще подпомага и многобройните други проекти на Андрети в областта на моторните спортове, например в Индикар, Формула Е и Extreme E.