Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Майкъл Андрети купува Заубер и взима Колтън Херта за пилот в F1?

Майкъл Андрети купува Заубер и взима Колтън Херта за пилот в F1?

2585
0
Майкъл Андрети, Колтън Херта
Майкъл Андрети и Колтън Херта; снимка: Индикар

Майкъл Андрети е на път да придобие контрол върху Заубер Моторспорт и Заубер Енджиниъринг според няколко различни източника във Формула 1. Шампионът от КАРТ Индикар, бивш Гран при пилот и син на легендата Марио Андрети заяви преди време интерес към влизане в F1. Създаването на чисто нов отбор обаче е твърде скъпо – инвестиция плюс 200 милиона долара такса. Затова Майкъл Андрети търси вариант за придобиване на вече съществуващ екип.

Според информацията на racefans.net 59-годишният американец е близо до сделка за придобиване на 80% от Islero Investments

Този холдинг е използваната от Longbow Finance компания за управление на предприятията в Хинвил. Следователно това би дало на Андрети контрол върху Заубер Моторспорт и Заубер Енджиниъринг. Той щял да плати 350 милиона евро (малко над $400 млн.) за дела.

„Интересът на Майкъл не е тайна от известно време. Проучвали сме много опции през годините, но няма нещо ново, което да съобщим“, е заявил говорител на американеца. „Ако се появи добра възможност за връщане на името Андрети във Формула 1, ще я използваме. За моменти няма такъв шанс. Оставаме съсредоточени върху седемте дисциплини, в които понастоящем се състезаваме.“

Заубер Моторспорт управлява екипа на Алфа Ромео във Формула 1. В този отбор е последното незаето пилотско място за сезон 2022, когато в спорта влизат в сила нови технически правила. Интересът към свободния кокпит е огромен и бе отново обсъждан в навечерието на Гран при на Турция. Твърди се, че мениджърският екип на Гуаню Жу иска поне тригодишен договор срещу 50-те милиона долара спонсорски пари на китайския пилот. От Хинвил обаче нямат желание да се обвързват за толкова дълъг период. В петък Фредерик Васьор посочи също така, че не вярва от Рено/Алпин да пуснат Оскар Пиастри да кара за Алфа Ромео.

На този фон и във връзка с интереса на Майкъл Андрети се появи информация, че след придобиването на Заубер Моторспорт той ще вкара Колтън Херта във Формула 1, и то още догодина

Марио Андрети коментира през април тази година във връзка точно с младия американски пилот, че системата на F1 за привличане на състезатели е сбъркана. 21-годишният Колтън е син на Брайън Херта. Карал е в различни европейски шампионати, а от 2017 г. се състезава в Индикар. Според бразилското издание Диарио Моторспорт споразумението на Андрети и Заубер включва привличането на Колтън Херта още за сезон 2022.

Проблем би било, че американският пилот няма достатъчно точки за суперлиценз. Ще му необходими или няколко тренировки/тестове, или специално разрешение да кара в F1.