Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Майкъл Маси: Не може да сравняваме наказанията на Хамилтън и Верстапен

Майкъл Маси: Не може да сравняваме наказанията на Хамилтън и Верстапен

6512
0
Макс Верстапен, Люис Хамилтън
снимка: ATP

Състезателният директор на ФИА Майкъл Маси намира инцидентите между Хамилтън и Верстапен за несравними, затова и наказанията им са различни. Люис Хамилтън получи 10 секунди добавено време на Силвърстоун, а Верстапен беше наказан да стартира 3 места назад в Гран при на Русия.

Разбира се, веднага последваха сравнения между двата инцидента. Имаше критики защо Хамилтън е бил наказан по един начин, а Верстапен по друг и дали решенията са били изцяло справедливи.

„Трябва да разберете, че ако бяха продължили, щеше да има наказание за време в състезанието. Обаче, те не продължиха. Несравнимо е със Силвърстоун. Имаме две коли, които отпаднаха в единия инцидент спрямо една в другия. След като спряха, нямаше как да продължат и да изтърпят наказание. Това се опитвам да обясня.“ – каза Маси.

„Наказание на стартовата решетка, както сме се разбрали с отборите, се прилага когато пилотът няма възможност да продължи.“

Кристиан Хорнер сподели на официалния сайт на Ред Бул, че според него и двамата пилоти трябва да получат еднакво обвинение и наказани по равно.

„Беше неловка маневра, но и двамата пилоти потвърдиха мигновено, че са наред. Все още вярвам в същотото и днес: и двамата участваха в инцидента и е трудно да виним единия повече, отколкото другия“ – сподели Хорнер.

Катастрофата на Монца беше вторият тежък инцидент между претендентите за титлата в рамките на едва четири състезания, след като имаше колизция и на Силвърстоун.  Съпереничеството между Хамилтън и Верстапен често е сравнявано с легендарната вражда между Сена и Прост.

„Някои хора възприемат сякаш има ескалация, според зависи кого подкрепят – каза Маси. Но смятам, че ако питате Кристиан, ще ви даде съвсем различна перспектива. Затова искам да знаете, че няма да влизам в игрички. Имаме много близка битка между двама фантастични пилоти и вълнуващ шампионат. Върху това трябва да се фокусираме.“