Начало Избрани Макларън добави още двама резервни пилоти за сезон 2023

Макларън добави още двама резервни пилоти за сезон 2023

726
0
Макларън MCL60
снимка: Макларън

Макларън добави още двама резервни пилоти за сезон 2023 в F1. Британският отбор добави към списъка си резервите на Астън Мартин Фелипе Другович и Щофел Вандоорн. Двамата ще бъдат на разположение на екипа от Уокинг при нужда да заместят Ландо Норис или Оскар Пиастри.

Макларън и Астън Мартин са клиентски отбори на Мерцедес и използват задвижващи системи на германския производител. Днес двата екипа се споразумяха за сделка, според която базираният в Уокинг отбор ще може да използва резервните състезатели на своите колеги от Силвърстоун.

Споразумението между Макларън и Астън Мартин покрива по-голямата част от сезон 2023 в F1 и започва от откриващия кръг за тази година в Бахрейн. Договорката между британските отбори ще продължи до Гран при на Италия. Състезанието на пистата Монца ще се проведе на 3 септември.

Другович и Вандоорн ще се присъединят към обширния списък с резервни пилоти на Макларън. Отборът от Уокинг разчита на Алекс Палу. Испанецът ще съчетава тази работа с ангажиментите си в Индикар с Чип Ганаси Рейсинг. Британците могат да използват и Мик Шумахер. Германецът е официален тестов и резервен състезател на Мерцедес през сезон 2023. Шумахер прекара последните две кампании в Хаас, преди да бъде освободен за сметка на Нико Хюлкенберг.

„Астън Мартин се съгласи Макларън да има достъп до нашите резервни пилоти Фелипе Другович и Щофел Вандоорн в случай на необходимост през първите 15 състезания от 2023-та“, се казва в изявление на Астън Мартин.

Макларън ще може да използва резервните си състезатели в зависимост от редовните им ангажименти. В момента Вандоорн се състезава във Формула Е за тима на DS Пенске. Белгиецът стана световен шампион с Мерцедес през сезон 2021-22. Освен това той е и резервен пилот на Пежо в WEC. Същевременно Шумахер и Другович нямат никакви състезателни ангажименти за тази година.