Начало Автомобили Макларън Груп възнамерява да излезе на борсата след 5 години

Макларън Груп възнамерява да излезе на борсата след 5 години

49
0
Макларън МР4-12С

Макларън Груп възнамерява да излезе на борсата след пет години, заяви изпълнителният председател на компанията Рон Денис. Той е в Сингапур, където този уикенд се провежда 14-ият кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2011 г. Бившият шеф на Макларън в Гран при се занимава в момента основно с автомобилното подразделение на фирмата, произвеждащо луксозния МР4-12С.

Целта в краткосрочен план е годишно 4000 коли да излизат от завода на компанията, за да се отговори на покачващото се търсене на луксозни модели в световен мащаб и особено в Азия. Денис не навлезе в повече подробности.

Двуместният спортен МР4-12С бе представен по-рано тази година. Продава се за близо 170 000 паунда, а отскоро се отварят шоуруми на Макларън Аутомотив в различни градове по света – техният брой ще е над 30 според първоначалните планове.

Междувременно компанията (оценявана на повече от 500 млн. британски лири) събира средства за предстоящото си разрастване. Бюджетът за тази цел е определен на £260 млн., като наскоро в Макларън се сдобиха с инвестиция от сингапурския милиардер Питър Лим. След приключване на преструктурирането пък Денис, фондът, управляващ авоарите на бахрейнското кралско семейство, Мумталакат и TAG Груп ще са собственици на 53% от Макларън, останалото ще принадлежи на новите акционери.