Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън Груп получи заем от £150 млн. от националната банка на Бахрейн

Макларън Груп получи заем от £150 млн. от националната банка на Бахрейн

880
0
Макларън, завод
снимка: Макларън

Макларън Груп получи заем от 150 милиона британски паунда от националната банка на Бахрейн. През последните месеци компанията се опитваше да намери пари, за да оцелее в предизвиканата от коронавируса криза. Ситуацията в Уокинг се влоши толкова, че бе обявено съкращаването на една трета от служителите, включително около 70 души от отбора за Формула 1.

Един от основните акционери в Макларън е бахрейнският държавен фонд Мумталакат. От там са и връзките, благодарение на които компанията получи парите. Фондът притежава 44% от банката.

Предпоследният опит за теглене на заем бе отхвърлен от британските власти с довода, че не са използвани всички алтернативни източници на финансиране. Последният вариант пък бе блокиран от други кредитори. Те оспориха възможността Макларън да ипотекира базата си и колекцията от исторически автомобили, които вече били заложени като гаранция за предишни финансови операции. Британската компания заведе иск срещу кредиторите с обяснението, че рискува да изпадне в несъстоятелност, ако не намери 280 млн. паунда до 17 юли.

От националната банка на Бахрейн потвърдиха официално, че отпускат заема на британската компания. От Макларън настояваха може би най-упорито за драстично сваляне на бюджетите във Формула 1 до 100 милиона долара. Това обаче не бе прието от част от големите екипи и бе постигнат компромис, като през 2021-ва годишните разходи ще са в рамките на $145 млн. След това ще намаляват с още две стъпки, докато стигнат $135 млн. през 2023 г.