Начало Избрани Макларън иска да прекъсне победната серия на Верстапен

Макларън иска да прекъсне победната серия на Верстапен

1791
0
Макларън 2023
снимка, Венелин Николов

Макларън иска да прекъсне победната серия на Макс Верстапен. Това заяви Зак Браун. Според американеца, неговият отбор може да спечели състезание през този сезон и да сложи край на доминацията на нидерландеца, започнала от Маями.

Верстапен се намира в невероятна форма от началото на годината. Пилотът на Ред Бул спечели 8 от общо 10 старта. В момента Верстапен се намира в серия от 6 поредни успеха. Двукратният световен шампион триумфира в Маями, Монако, Испания, Канада, Австрия и Великобритания. В някои от стартовете той водеше от старта до финала и записа „Голям шлем.“

В същото време Ред Бул спечели последните 10 старта. Отборът от Милтън Кийнс има сериозно предимство спрямо всички останали и печели с лекота състезание след състезание. Това кара редица пилоти и анализатори да смятат, че „Червените бикове“ ще вземат победата във всички надпревари за 2023 г.

Междувременно борбата за Ред Бул е по-интересна. Първоначално изглеждаше, че Астън Мартин е най-сериозният „съперник“ на австрийците. Но с напредване на сезона британците започнаха да изостават от Мерцедес, Ферари и Макларън. Базираният от Уокинг отбор постигна сериозен напредък в последните два старта. Причината за този скок е най-вече свързана със сериозните подобрения в болида MCL60. Екипът на практика промени голяма част от своя автомобил. Подобренията в MCL60 позволиха на Ландо Норис да завърши четвърти в Австрия и втори в домашната си Гран при на Великобритания. Същевременно Оскар Пиастри остана четвърти на Силвърстоун. По този начин Макларън вече заема петото място при конструкторите и изпревари Алпин.

Добрите резултати окуражиха главния изпълнителен директор на тима Зак Браун. Американецът бе специален гост на „Фестивала на скоростта“ в Гудууд. Там той заяви, че очаква Макларън да прекъсне серията на Ред Бул до края на сезона.

„Състезанията са доста близки. Разбира се, нещата стават различни когато Макс или Чеко са в микса“ заяви Браун.

„Мисля, че това е страхотно време за F1. В един уикенд имаш един отбор, който е втори по бързина, а през следващия уикенд се бори да излезе от Q1“, продължи CEO-то на Макларън. „Това е конкуренцията, която търсим в F1. В крайна сметка все някой ще успее да настигне Макс. Да се надяваме, че това ще сме ние. Разбира се, има и други отбори, които биха го направили.“

Верстапен подобри най-добрата си победна серия от 2022 г. Тогава той спечели четири поредни старта. В същото време най-добрата серия на Ред Бул е дело на Себастиан Фетел. Германецът спечели 9 поредни надпревари в последния си шампионски сезон през 2013 г.

Браун също така похвали Верстапен заради страхотното му представяне от началото на годината и посочи, че той върши невероятна работа

„Той върши невероятна, невероятна работа. Страхотно е да видим световни шампиони на върха на играта си, така че трябва да се възхищаваме на това, което прави. Но ако погледнете зад Макс, ще разберете, че полето е невероятно компресирано. Затова смятам, че всичко ще става все по-вълнуващо с напредване на сезона“, завърши Зак Браун.