Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън не може да тества преди началото на сезон 2020

Макларън не може да тества преди началото на сезон 2020

1468
0
Карлос Сайнц, Макларън
Карлос Сайнц; снимка: Спас Генев

Тимът на Макларън няма да може да проведе тест преди началото на сезон 2020, тъй като не разполага с автомобил от необходимата спецификация. Отборите от Формула 1 нямат право да провеждат изпитания с настоящите си коли. Има правило, което позволява такива с болиди от 2016-2018 г. Затова Мерцедес предоставя на Люис Хамилтън и Валтери Ботас F1 W09.

Макларън използваше задвижващи системи на Хонда в периода от 2015-2017 г., докато в момента е с Рено.

„Нямаме възможност за изпитания заради смените на доставчика на мотори“, обясни шефът на тима Андреас Зайдл пред Скай Спортс. „Ландо [Норис] обаче вече започна да кара картинг, както и да прави малко по-различни тренировки (с кола от Формула 3 – б.р.). Преглеждаме дали същото ще е възможно и с Карлос [Сайнц], за да се подготвят и двамата. Разбира се, ще имаме и малко работа на симулатора с тях.“

Зайдл каза също така, че заводът на Макларън работи от миналата седмица и вече тече подготовка за първите стартове. Те трябва да са в началото на юли на пистата Ред Бул Ринг в Австрия. За тима от Уокинг е важно да има състезания и съответно приходи, тъй като изпитва сериозни финансови проблеми. Компанията ще освободи 30% от персонала си, включително около 70 души от отбора за Формула 1.

„Не е тайна, че ние искахме дори по-нисък таван на бюджетите. Заплатите са с много голям дял, така че нямаше начин съкращенията да се избегнат. Освен това ни е нужно още време, за да установим каква точно структура ни е необходима. Но моментът е много тежък за хората ни“, добави Зайдл.