Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Съкращават 30% от служителите на Макларън Груп

Съкращават 30% от служителите на Макларън Груп

1685
0
завод, Макларън, фабрика
снимка: Макларън

Макларън Груп ще съкрати 30% от служителите си, включително част от Макларън Рейсинг – част от този департамент е и отборът за Формула 1. В Уокинг работят малко над 4000 души, ще бъдат освободени около 1200. От състезателния департамент уволнените ще са около 70 човека от общо 800. Причината за съкращаването на персонала с една трета е причинената от коронавируса икономическа криза.

Макларън бе първият F1 отбор, който изпрати част от персонала си в принудителен отпуск по-рано тази година. Това позволява на компании да се възползват от програмата на британското правителство за до 80% субсидиране заплатите на тези хора (до 2500 паунда на човек на месец). Пилотите Карлос Сайнц и Ландо Норис се разбраха с тима заплатите им да бъдат намалени.

От Уокинг кандидатстваха за правителствен заем от 150 млн. паунда, но молбата на компанията бе отхвърлена. Отказът бил обоснован с твърдението, че от Макларън не са изчерпали всички алтернативни източници на финансиране. Понастоящем от компанията възнамеряват да ипотекират базата и колекцията си от класически автомобили срещу 275 млн. британски лири.

„Дълбоко съжаляваме за въздействието на преструктурирането на компанията ни върху служителите и най-вече за тези, които могат да загубят работата си”, коментира изпълнителният директор на Макларън Груп Пол Уолш. „Направихме всичко по силите си, за да избегнем подобно нещо. Предприехме драстични мерки, за да спестим средства във всички области на бизнеса си. В момента обаче нямаме друг избор освен да намалим броя на служителите си. Компанията ни преминава през труден период, но очакваме да стабилизираме работата си.”