Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън отчете загуби от 9 млн. паунда през миналата година

Макларън отчете загуби от 9 млн. паунда през миналата година

546
0
Макларън 2023
снимка, Венелин Николов

Макларън отчете обща загуба от 9 млн. паунда за фискалната 2022 г. Тимът от Уокинг се озова в това положение заради трудностите през миналогодишната кампания и изплащането на обезщетение на Даниел Рикиардо.

Финансовият отчет на Макларън посочва приходи от 327,892 млн. паунда през 2022 г. Това е увеличение с повече от 115 млн. паунда спрямо тези от предходната година. Разбира се, Макларън има отбори и в различни шампионати. Британският екип се състезава още в Индикар, Extreme E и Формула Е. Всички тези тимове попадат под шапката на McLaren Racing Limited

В годишния доклад на Макларън се казва, че подобрението е „главно в резултат на увеличените спонсори през годината, намаляването на влиянието на пандемията от COVID-19 и включването на приходите от дейността в Индикар.

Миналата година беше първата, в която приходите от американските серии бяха включени в общите отчети на компанията. В края на 2022 г. Макларън придоби мажоритарен дял в тима и купи част от този на Шмид Петерсон Моторспортс (SP). Преди това екипът допълнително увеличи дела си през август 2021 г.

Индикар донесе общи приходи за Макларън от 16.35 млн. Въпреки това, екипът все пак отчете оперативна загуба от 9.08 млн. паунда за 2022 г. в сравнение със загуба от 32.65 млн. паунда за предходната година.

Докладът посочва, че са претърпени загуби и заради „еднократен разход, както и такива, свързани с връщането към нивата на гостоприемство отпреди COVID-19“. Изглежда, че под „еднократен разход“ се разбира обезщетението, изплатено на Рикиардо, за да му бъде прекратен договора година по-рано. Австралиецът така и не оправдава очакванията на Зак Браун и в крайна сметка бе освободен преди близо година. На негово място бе привлечен Оскар Пиастри.

В спортно отношение наемането на Пиастри започва да се отплаща все по-добре. Младият австралиец допринесе за възраждането на отбора през сезон 2023 в F1. Пиастри записа два подиума и спечели спринтовото състезание в Катар

За съжаление, сериозните харчове продължават да оказват влияние върху общите сметки на Макларън. Британският отбор плати голяма цена за решението си да се раздели с Рикиардо. Предполага се, че тимът е платил на австралиеца тлъсто обезщетение, което в порядъка на 14.7 и 17 млн. паунда. От друга страна, заплатата на Пиастри е доста по-малка от тази на Рикиардо, което е един плюс за Макларън.

Макларън направи и огромни инвестиции в своята инфраструктура. По-рано тази година отборът пусна в експлоатация новия въздушен тунел, както и последно поколение симулатор. Макларън също така направи сериозно преструктуриране на техническия си отдел и привлече специалисти като Давид Санчес и Роб Маршал. Двамата ще започнат работа в Уокинг догодина.

Макларън получи по-малко приходи и заради резултатите си през 2022 г. Британският екип финишира на пето място при конструкторите, докато през 2021 г. бе четвърти. В момента Макларън заема четвъртата позиция при конструкторите и има аванс от 21 точки пред петия Астън Мартин.

Четвъртото място при конструкторите ще бъде от голяма полза за Макларън. Британският отбор ще си осигури 11.3 % от приходите от наградния фонд след края на сезона. Това може да донесе още $100 млн. за тима, освен 30-те млн. за историческия принос.