Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън отговори на наказанията

Макларън отговори на наказанията

51
0

Екипът на Макларън отговори официално днес на наказанията, наложени на тима и Фернандо Алонсо късно снощи преди днешната Гран при на Унгария. Испанецът бе преместен с 5 позиции назад на стартовата решетка, а отборът няма да получи точки за класирането при конструкторите, след като стюардите прецениха, че действията им са попречили на Люис Хамилтън да направи последна бърза обиколка в квалификацията. По този повод малко повече от час преди самата надпревара Макларън пуснаха следното изявление:
“Процесът на работа с двама изключително талантливи пилоти като Фернандо и Люис се превръща в огромно предизвикателство при наличието на автомобил, който е в състояние да печели състезания.
Вчера направихме всичко възможно, за да поддържаме политиката си на равнопоставеност; в разгара на битката обаче има случаи, когато конкурентната природа на пилотите ги кара да се отклонят от установените процедури.
По време на напрегната и френетична квалификация решения се взимат за секунди така, че да дадат възможност на състезателите и отбор да позиционират автомобилите на пистата в оптималния момент.
Съгласни сме със стюардите, че когато отборът реши да задържи Фернандо 20 секунди, имаше четири болида на трасето. Не разбираме обаче каква е връзката на това наблюдение с факта, че екипът трябваше да прецени къде ще са останалите коли в последните минути на квалификацията. Освен това отборът не е съгласен с изявлението на стюардите, че 20-те секунди са попречили на Люис. Напрежението бе невероятно високо и имаше проблем при първия питстоп на Фернандо; желанието да се излезе на чиста писта и изразената тревога след слагането на използвани гуми без съмнение допринесоха за забавянето излизането на Фернандо.
Не вярваме, че изводите на стюардите и жестокото наказание, наложено на тима, са правилни, както и че искрените ни усилия да поддържаме духа на феърплей и равнопоставеност вътре в екипа са били разбрани неправилно.”