Начало Избрани Макларън отрече наемането на Маршал да е свързано с използване на двигатели...

Макларън отрече наемането на Маршал да е свързано с използване на двигатели от Ред Бул Пауъртрейнс

1025
0
Макларън MCL60
снимка, Макларън

Макларън коментира новината за привличането на Роб Маршал. Според шеф на тима Андреа Стела, идването на британския инженер не е свързано с бъдещо използване на двигатели от Ред Бул Пауъртрейнс. Стела също така потвърди, че в момента Макларън е в напреднали преговори за удължаване на сделката с Мерцедес HPP.

Макларън обяви привличането на Маршал в края на май. 55-годишният инженер ще е новият технически директор на тима от Уокинг. Маршал работи през последните 17 години в Ред Бул и бе един от най-важните хора в конструкторския отдел на тима. Британецът започва работа в Макларън от началото на следващата година, тъй като сега се намира в така наречения „gardening leave“.

Маршал ще работи заедно с Питър Продрому и Давид Санчес като част от техническия изпълнителен екип на Макларън. Тримата инженери ще се отчитат директно на Стела

Новината за наемането доведе до слухове за евентуално бъдещо сътрудничество между Ред Бул и Макларън по отношение на потенциална сделка за доставка на задвижващи агрегати от 2026 г. Шефът на тима от Милтън Кийнс Кристиан Хорнер не изключи възможността Макларън да стане клиентски отбор на Ред Бул в бъдеще. Той потвърди, че се е срещал с главния изпълнителен директор на британския тим Зак Браун.

Междувременно Стела също коментира новината за наемането на Маршал. Италианецът категорично отрече да има връзка между идването на британеца и вероятността Макларън да използва задвижващи системи от Ред Бул Пауъртрейнс.

„Мога да потвърдя, че няма връзка между тези две неща. Преди няколко месеца проведохме разговори с Ред Бул като част от надлежната проверка за проучване на наличните на пазара мощности за 2026 г. Но в момента сме доста напреднали в преговорите си с Мерцедес HPP. Затова мога категорично да заявя, че не се водят разговори с Ред Бул“, сподели Стела.

Стела изтъкна как Маршал ще подкрепи амбициите на Макларън отново да бъде един от топ отборите в F1

„Роб се присъединява към Макларън с уникален опит и ноу-хау по отношение на конструирането и дизайна на автомобили от F1“, обясни Стела. „Знаем, че той е допринесъл за създаването на толкова силен технически отдел в Ред Бул. Очакваме той да стори същото и в Макларън. Изключително сме доволни, че той пожела да се присъедини към нашия екип. Сега се намираме в момент, в който искаме да изведем отново отбора в челото на стартовата решетка“, добави Стела.

Директорът на Макларън добави, че Маршал ще бъде ключов компонент в новата тристепенна ръководна структура на техническия отдел.

„Наемането на Роб просто консолидира техническата структура. Следователно Питър Продрому ще ръководи аеродинамиката. Давид Санчес ще ръководи представянето и концепцията. В същото време Роб ще ръководи инженерството и дизайна, съвместно с Нийл Холди, който ще бъде негов заместник.“

„В момента сме създали много силна техническа структура. Това се допълва от всички инвестиции в инфраструктурата, които всъщност се осъществяват през тези седмици и месеци. Всичко това заедно дава на Макларън условията да може да проектира автомобили от F1, които да се борят за спечелване на шампионати в бъдеще“, завърши Андреа Стела.