Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън почете Лауда с бронзова статуя

Макларън почете Лауда с бронзова статуя

565
0
Ники Лауда, статуя
снимка: Макларън

Макларън Рейсинг почете трикратния световен шампион Ники Лауда с бронзова статуя, която показа на третата годишнина от смъртта на легендарния австриец. Скулптурата е третата в серия, включваща постаменти на основателя на компанията Брус Макларън и друг изключителен състезател с огромна следа в историята на тима – Аертон Сена. Те бяха поръчани от дългогодишния акционер в Макларън Мансур Оджех, който пък почина миналата година.

Ники Лауда се състезава за тима на Макларън от 1982 до 1985 г. Печели с тима от Уокинг третата титла в кариерата си във Формула 1 – през сезон 1984. Именно моментът, в който взима короната за трети път, е увековечен в скулптурата

Статуята на Лауда ще е част от специалната експозиция на Макларън, разположена на така наречения „булевард“ в технологичния център на тима.

Андреас Николаус Лауда започва да се състезава във Формула 1 през 1972 г. От 1974-та е пилот на Ферари. Със Скудерията печели две титли – през 1975 и 1977 г. През сезон 1976 претърпява жесток инцидент на пистата Нюрбургринг, при който автомобилът му се подпалва. Лауда се връща в състезанията след броени седмици и води битка за титлата до края на сезона с Джеймс Хънт.

Оттегля се от Гран при от 1979 г., но се връща през 1982-ра – с Макларън. Освен за екипа от Уокинг и Ферари е карал още за Марч, БРМ и Брабам. Окончателно прекратява активната си кариера през 1985 г. След това има различни бизнес начинания, но в крайна сметка отново работи във Формула 1.

През последните години от живота си Лауда бе част от тима на Мерцедес.