Начало Избрани Макларън подаде протест и поиска преразглеждане анулирането на обиколката на Пиастри

Макларън подаде протест и поиска преразглеждане анулирането на обиколката на Пиастри

5642
0
Оскар Пиастри
снимка: Спас Генев

Тимът на Макларън подаде протест срещу резултатите от квалификацията за Гран при на Австрия. Отборът поиска стюардите да преразгледат анулирането на обиколката на Оскар Пиастри. Австралийският пилот на екипа от Уокинг даде трето време, но го загуби заради нарушение ограниченията на трасето. Шефът на Макларън в F1 Андреа Стела заяви, че иска най-малкото стюардите да докажат извън всякакво съмнение вината на Пиастри.

Тази година анулираните обиколки в Австрия са изключително малко, след като организаторите взеха мерки по препоръка на ФИА след миналогодишното фиаско

Тогава в квалификацията бяха изтрити близо 50 тура, а след финала на състезанието бяха разследвани над 1200, от които анулираха 83. В спринта в събота сутринта на пистата Ред Бул Ринг днес само 4 обиколки бяха изтрити – по две Ландо Норис и Фернандо Алонсо.

„По принцип винаги подкрепяме ФИА. Задължително взимаме предвид, че всички вършат всичко по силите си за провеждането на състезателните уикенди. В този случай обаче не сме съгласи, че колата на Оскар е извън границите на трасето и че в това няма никакво съмнение“, посочи Стела.

Самият Пиастри изобщо не бе съгласен с решението на стюардите да изтрият времето му

„Това е абсурдно. Свършена е огромна работа по отношение границите на пистата, сложен е чакъл, а аз дори не излязох от трасето. Останах на пистата, взех шести завой по може би най-добрия начин, а накрая ми трият обиколката! Не знам защото са похарчили стотици хиляди или може би милиони, опитвайки се да променят нещата на последните два завоя, когато още има криви, където можеш да излезеш навън“, възмути се Пиастри.

„Бях точно на ръба. Според мен и хората точно това искат да гледат. Повтарям – хвърлени са страшно много усилия за разрешаването на тези проблеми. Няма причина на този завой да има грижи с ограниченията, особено ако не си стъпил в чакъла – а аз изобщо не бях там. Вероятно сега съм много разочарован от цялото нещо“, допълни Пиастри.