Начало Избрани Макларън потвърди датата на представяне на болида за сезон 2023

Макларън потвърди датата на представяне на болида за сезон 2023

1622
0
Макларън MCL36
снимка, Макларън

Макларън потвърди датата на представяне на болида за сезон 2023. Екипът от Уокинг ще покаже новия си автомобил MCL37 на 13 февруари. По този начин британците станаха петия отбор, който обяви кога ще покаже своя болид за тази година.

Макларън ще представи официално новия си автомобил само един ден преди Ферари. В същото време Астън Мартин ще покаже AMR23 също на 13 февруари. Мястото на събитието ще бъде новата фабрика в Силвърстоун. Междувременно Макларън ще разкрие новия модел MCL37 в технологичния център, разположен в базата в Уокинг.

Премиерата ще бъде първото официално събитие за обновения пилотски състав на Макларън за сезон 2023 в F1, който включва Оскар Пиастри. Младият австралиец замени Даниел Рикиардо и ще си партнира с Ландо Норис. По този начин легендарният британски отбор ще разполага с най-млада пилотска двойка на стартовата решетка.

Пиастри вече направи няколко теста с различни болиди на Макларън в края на 2022 г. Бившият шампион в F2 беше освободен предсрочно от договора си с Алпин. През лятото Пиастри бе в центъра на вниманието заради скандала, който предизвика преминаването му от Алпин в Макларън. Австралиецът беше резервен пилот във френския тим и се очакваше или да бъде пратен под наем в Уилямс или да заеме мястото на Фернандо Алонсо. В крайна сметка Пиастри успя да се изплъзне от ръцете на Алпин и подписа с британския отбор.

Същевременно Норис ще започне петата си кампания с Макларън. 23-годишният състезател завърши на седма позиция в крайното класиране за сезон 2022. Пред него бяха само пилотите на Ред Бул, Ферари и Мерцедес. Добрите резултати на британеца обаче не бяха достатъчни за Макларън да се пребори за четвъртото място при конструкторите с Алпин.

Новият автомобил ще бъде представен както от Норис и Пиастри, така и от новия ръководител Андреа Стела. Италианецът зае този пост в средата на миналия месец след като Андреас Зайдл напусна в посока Заубер/Ауди.

Макларън отново ще използва двигатели на Мерцедес. Двата екипа отново работят заедно от сезон 2021. През този период тимът от Уокинг записа една победа и пет подиума.

Резервните състезатели на Макларън през сезон 2023 в F1 ще бъдат звездите от Индикар Алекс Палу и Пато О’Уорд. Мексиканецът е част от екипа на Arrow McLaren, който се състезава в американските серии.