Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън: Ред Бул все още е твърде далеч

Макларън: Ред Бул все още е твърде далеч

833
0
Макларън и Ред Бул
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Макларън постигна сериозен напредък през последните няколко месеца. Отборът от Уокинг на практика бе вторият по сила отбор на Сузука. Въпреки това обаче Андреа Стела каза, че Ред Бул „все още е твърде далеч“ от британския екип, въпреки двойния подиум на Ландо Норис и Оскар Пиастри.

Макларън се представи изключително силно в последния рейс уикенд в Япония. Базираният в Уокинг отбор записа първи двоен подиум за годината, след като Норис финишира втори, а Пиастри бе трети. Това бе първият случай от 2 години насам, в който Макларън има двама представителни на почетната стълбичка

Скоростта на Макларън MCL60 на Сузука бе наистина впечатляващата. Автомобилът бе много силен в първия сектор на трасето, в който има S-образни завои. Именно там екипът превъзхождаше директните си съперници от Ферари и Мерцедес. Освен това колата на британците износваше много добре и гумите, което бе от решаващо значение на горещото японско трасе.

Подиумът на Сузука накара Норис да вярва, че Макларън се доближава все повече до Ред Бул. В същото време Стела остава реалист и вярва, че разликата с „Червените бикове“ все още е твърде голяма.

„Ред Бул все още е твърде далеч. Но в момента изглежда, че Макс е направил твърде голяма крачка напред“, сподели Стела. „До края на сезона остават много разнообразни писти, но нито една от тях не е с характеристиките на Сингапур, което е лоша новина. Може да има някои писти, на които да сме конкурентоспособни. Според мен, Катар би трябвало да е прилична писта за нас. Въпреки това се опасявам, че характеристиките, които харесваме са именно тези, на които болидът на Ред Бул ще бъде просто изключителен. Затова трябва да бъдем реалисти- ще трябва да се случат някои неща, за да можем да направим последната стъпка и да запишем успех“, добави директорът на Макларън.

Още преди началото на кампанията Стела призна, че отборът не е постигнал целите си за развитие. Италианският инженер обеща, че колата на Макларън ще претърпи огромни промени с напредване на сезона. Първите сериозни актуализации дойдоха в Австрия. Оттогава тимът от Уокинг непрекъснато развива MCL60, което е причината за направената крачка напред

Стела предупреди, че напредъкът на Макларън може да се спре в даден момент, тъй като това е природата на F1. Той посочи като пример регресът на Астън Мартин през последните месеци.

„Ако не друго, опитваме се да бъдем възможно най-стриктни от гледна точка на развитието. Искаме да сме сигурни, че няма да съкратим нито една стъпка и няма да стигнем до ситуация, в която да кажем „трябва да се развиваме по-бързо“. Тогава започваме да пропускаме някои методични стъпки, които прилагахме досега.“

„Според мен, всички в Макларън, особено техническото ръководство, са наясно, че темпото на развитие вече е доста бързо. Трябва да продължим да се стремим към това. В началото на следващата година ще видим кой е успял да се развие по-бързо. При Астън Мартин видяхме, че е възможно да се направят големи крачки през зимата. В нашият случай пък се видя, че можеш да направиш това дори по време на сезона“, завърши Андреа Стела.