Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън се раздели с още един ключов служител

Макларън се раздели с още един ключов служител

866
0
Макларън F1
снимка: Георги Тодоров/lap.bg

Макларън продължава да прави промени в своята структура. Отборът от Уокинг се раздели и с Емануеле Пиро. Многократният победител в 24-те часа на Льо Ман напусна поста си на ръководител на програмата за млади пилоти на Макларън. Пиро е вторият високопоставен служител след Давид Санчес, който напуска тима в рамките на тази седмица.

В началото на 2023 г. Макларън направи сериозни промени в програмата си за развитие на млади пилоти. Целта на тима беше да се подпомогнат по-добре таланти от младежките категории и картинга, както и да се улесни вероятното им изкачване до Формула 1

В момента Макларън разполага с няколко пилоти в програмата си за развитие. Тук са звездата от Индикар Пато О’Уорд и световният шампион в WEC Рио Хиракава. Тимът също така привлече шампионът в F3 за 2023 г. Габриел Бортолето, състезателката от F1 Academy Бианка Бустаманте, американския тийнейджър Уго Угочукву. Наскоро Макларън подписа и с таланта от Формула 4 Брандо Бадоер. Италианецът е син на бившия пилот от F1 Лука Бадоер.

Пиро се присъедини към Макларън през 2023 г. Бившият пилот от F1 беше натоварен със задачата да ръководи програмата за развитие на пилоти. Вчера обаче той обяви напускането си чрез пост в социалните медии.

Разбира се, че Пиро се е присъединил към екипа с едногодишен договор, който не е бил удължен. От Макларън са решили да преместят програмата за млади пилоти вътре в самата компания. Така тя ще да попадне под ръководството на новоназначения директор на бизнес операциите в F1 Стефани Карлин. Бивш директор на отбори в F2 и F1 Academy, ще бъде подпомагана от старши инженери на Макларън в управлението на програмата за таланти

„След една година упорита работа и удовлетворение ще напусна McLaren DDP. Заедно с екипа от F1 успях да създам структура, която да помогне за развитието на млади, талантливи и трудолюбиви пилоти в бъдещи шампиони на Макларън“, написа Пиро в профила си в Инстаграм.

„Изпълних по най-добрия начин тази задача. Проучих и привлякох млади звезди, за които наистина смятам, че могат да запишат имената си в учебниците по история. Вярвам, че вътрешните хора, които ще управляват DDP, ще продължат по моя път и ще помогнат на програмата да се развива. Те ще предоставят уникалната подкрепа, от която се нуждаят развиващите се пилоти, заедно с професионализма и опита на страхотните отбори, които те представляват.“

„Направих всичко по силите си, за да предам научените уроци и допуснатите грешки през целия си живот в моторните спортове. Сега се оттеглям и оставям програмата да върви на собствените си крака. Благодарен съм за възможността, която ми беше дадена.“

„Пожелавам всичко най-добро на Габриел, Уго, Бианка, Пато, Рио и Брандо, както и на бъдещите пилоти, с които сътрудничеството вече е започнало. Благодарение на всички вас бъдещето на спорта, който толкова много обикнах, е в сигурни ръце. Сега съм готов за нови предизвикателства“, завърши бившият пилот от F1 и многократен победител в 24-те часа на Льо Ман.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от emanuele_pirro (@emanuele_pirro)

Пиро е вторият ключов служител, който напуска Макларън в рамките на тази седмица. Във вторник отборът обяви раздялата си с Давид Санчес. Френският инженер напуска екипа, след като се присъедини в началото на годината. Функциите на Санчес временно ще се изпълняват от ръководителя на Макларън Андреа Стела.