Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън праща служители в отпуск, намалява заплатите на пилотите

Макларън праща служители в отпуск, намалява заплатите на пилотите

828
0
Макларън Аплайд Технолъджис, McLaren Applied Technologies
снимка: Макларън

Макларън стана първият отбор от Формула 1, който започна да изпраща служители в принудителен отпуск заради кризата, предизвикана от пандемията от COVID-19. Екипът намалява също така заплатите на висшия мениджмънт, както и на пилотите си Ландо Норис и Карлос Сайнц. Испанецът получава 8 милиона долара, а съотборникът му – $2 млн. Служителите на Макларън Рейсинг са около 850 души, общо в Макларън Груп работят 3700. Изпращаните в отпуск хора са от Макларън Рейсинг, където са съсредоточени спортните програми на компанията.

Срокът на предприетата мярка е 3 месеца. В Макларън се опитват да намалят разходите още повече, след като от ФИА вече предприеха действия за редуциране на харчовете. Международната федерация въведе редица ограничения за работата по автомобилите, новите технически правила бяха отложени за 2022 г., а отборите обсъждат дали да не ги преместят въвеждането им с още година.

„Тези мерки са насочени към защита на работните места в краткосрочен план, за да могат служителите ни да се върнат, когато икономиката се възстанови”, се казва в изявлението на Макларън

Около 100 до 150 служители не са засегнати от мерките. Това са хората, участващи в проекти за ускоряване производството на апарати за обдишване. F1 екипите разработват заедно с други компании устройства, с които да помогнат на здравните работници в справянето с пандемията.

Финансовото министерство на Великобритания оповести план, според който компании могат да кандидатстват за държавно подпомагане. Правителството ще осигури до 80% от заплатите на изпратени по този начин в отпуск служители в размер до 2500 британски лири на месец. Отделни футболни клубове от Висшата лига в Англия са направили постъпки за такава помощ. Това доведе до критики колко етично е да се кандидатства за правителствено подпомагане, когато футболисти получават заплати в милиони.