Начало Избрани Макниш: Ауди влиза във Формула 1 в най-подходящия момент

Макниш: Ауди влиза във Формула 1 в най-подходящия момент

1111
0
Ауди F1
снимка: Ауди

Алън Макниш приветства новите технически правила за задвижващите системи. Бившият пилот от F1 вярва, че 2026 г. е идеалният момент, в който Ауди да се включи в световния шампионат.

Ауди потвърди влизането си в F1 в края на миналия август. Германският производител ще си партнира със Заубер Моторспорт. Швейцарската компания е собственик на отбора на Алфа Ромео и ще носи името на италианската марка до края на тази година.

Ауди и Заубер ще работят на отделни места. Германският производител ще създаде новото поколение задвижваща система, докато швейцарците ще работят по шасито. Освен че ще бъде доставчик на двигатели, Ауди ще придобие и мажоритарен дял в базирания в Хинвил екип.

Макниш има дълга история с Ауди. Британецът има повече от 10 участия в 24-те часа на Льо Ман, карайки прототипите на германския производител. Макниш спечели легендарното състезание през 2008 и 2013 г. Той също така има редица успехи с Ауди и в други надпревари за издръжливост.

Сега бившият пилот от F1 изпълнява ролята на моторспорт координатор в Ауди. Той приветства влизането на новите разпоредби за двигателите през сезон 2026 и смята, че това е перфектното време, в които Ауди може да влезе в F1.

„Винаги има момент, в който всички звезди се подреждат. Ясно е, че сега всичко е свързано с въпроса за техническите правила“, каза Макниш.

„Ауди влиза във Формула 1 в най-подходящия момент. С промяната на базовия регламент се дава добра възможност за подготовка. Но в същото време има много работа за вършене от този момент до истинското събитие и първото състезание в световния шампионат“, обясни бившият пилот от F1.

Новите разпоредби ще влязат в сила след три години. Те поставят по-голям акцент върху електрическата енергия, както и върху устойчивите горива в стремежа за нулеви въглеродни емисии до края на това десетилетие.

Ауди ще влезе официално в F1през сезон 2026. Въпреки това марката започна своята подготовка. В края на миналата година бе започнат строежа на чисто нова фабрика в Нойбург. В нея ще се разработи новия силов агрегат. Също така Ауди ще наеме повече от 300 специалисти, които да работят в този комплекс.

„Увеличава се броят на персонала, което е доста интересно и вълнуващо. Всеки ден пристига имейл с нов човек и ново лице, който ви разказва какво прави“, каза Макниш.

„Може да се каже, че има истински импулс зад него, което е наистина положителна част. Това е нов проект, който се изгражда от самото начало. Без съмнение това е много добър момент за нас. Смятам, че в момента има много усмивки във фабриката в Нойбург.“

Не се знае дали Макниш ще играе някаква в проекта на Ауди в F1. От друга страна, опитът му в спорта ще бъде безспорно предимство. 53-годишният британец караше за отбора на Тойота през сезон 2022. За съжаление той не записа нито една точка и напусна екипа след като една година. После Макниш се връща в състезанията със спортни автомобили и прототипи.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Audi Sport (@audisport)