Начало Избрани Макрон подкрепя усилията за завръщане на Гран при на Франция

Макрон подкрепя усилията за завръщане на Гран при на Франция

410
0
Гран при на Франция 2022
снимка, Алфа Ромео

Еманюел Макрон подкрепя усилията за завръщане на Гран при на Франция. Френският президент иска F1 да се завърне в неговата страна и дори посочи Ница като потенциален домакин на старт от Гран при.

Гран при на Франция е едно от най-емблематичните състезания във Формула 1. Събитието присъства непрекъснато в календара на спорта от 1950 до 2008 г. Изключение прави сезон 1955, когато надпреварата е отменена заради трагедията в Льо Ман

Домакини на състезанията са били писти край Реймс, Руан, Клермон, Льо Ман, Пол Рикар и Дижон. От сезон 1991 до сезон 2008 Гран при на Франция се провежда на пистата Маникур. В края на 2008 г. трасето е извадено от календара на F1 заради финансови и логистични причини.

Надпреварата във Франция се завръща през 2018 г. на пистата Пол Рикар. Въпреки големите очаквания, събитието така и не оправда огромните очаквания на Либърти Медия. В края на 2022 г. трасето край Марсилия отново бе извадено от календара на световния шампионат. Вероятността Гран при на Франция да се върне във Формула 1 не изглежда толкова голяма. Това все пак може да се случи ако се постигне ново съгласие с Либърти Медия, според което надпреварата да се провежда веднъж на две години.

Преди малко повече от година се появи информация, че Гран при на Франция може да се премести в Ница. Това бе потвърдено и от CEO-то на спорта Стефано Доменикали. Той заяви, че F1 може да се състезава по улиците на френския град в бъдеще.

Проектът в Ница обаче може да доведе до конфликт с Монако. Малкото княжество се намира недалеч от френския град, което може да породи повече пречки. Надпреварата в Монако бе близо до изваждане от календара на F1. В крайна сметка Автомобилния клуб на страната и ръководството на световния шампионат подписаха договор до края на 2025 г.

Според френския вестник „Nice-Matin“, кметът на Ница Кристиан Естрози наскоро е писал на Макрон с молба за подкрепа и е подчертал значението на Гран при на Франция.

Говори се, че Макрон е дал положителен отговор на молбата на кмета на Ница. Френският президент е възложил на Естрози и президента на FFSA Никола Дешо отговорността да се разберат с Либърти Медия и F1. Двамата трябва да започнат проучване на възможностите за връщане на състезанието, без да се ангажират с конкретно място на провеждане

„Бъдете сигурен, че напълно споделям вашата амбиция. Всъщност, както отбелязвате, нашата страна трябва да може, подобно на другите големи международни спортни събития, които организира всяка година, да се свърже отново с F1“, се казва в писмо, написано от Макрон.

„Това е въпрос на привлекателност за страната ни. Тук се включва и влиянието на автомобилната ни индустрия и на иновациите в подкрепа на декарбонизацията на този сектор.“

„В този смисъл ще можете да проучите различните възможни варианти за местоположение [във Франция]. За всеки от тях трябва да определите икономическия модел, съвместимостта им с нашите екологични ангажименти и възможния им принос за регионалното и националното развитие. В този контекст ще се съсредоточите върху провеждането на дискусии с притежателите на правата на F1“, добавя Макрон.

Макрон не е единственият човек, който подкрепя връщането на Гран при на Франция. Тук се включва и Жан Алези. Бившият пилот от F1 пое управлението на пистата „Пол Рикар“ в началото на годината. Оттогава той прави опити да върне трасето в графика на шампионата. До момента усилията на Алези не постигат успех, тъй като Пол Рикар не фигурира в календара за догодина. Все пак не се изключва възможността пистата да се върне в бъдеще, дори и да се провежда на ротационен принцип.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от European Le Mans Series (@elms_official)