Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макс не трябваше да казва нищо след квалификацията, смята баща му

Макс не трябваше да казва нищо след квалификацията, смята баща му

3418
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен не е трябвало да казва нищо след квалификацията за Гран при на Мексико. Това смята неговият баща и бивш пилот Йос Верстапен.

Пилотът на Ред Бул постигна най-добро време в сесията, но след нейния край заяви на пресконференцията, че не е намалил скоростта при жълти флагове заради катастрофата на Валтери Ботас.

Първоначално разследване на Верстапен нямаше, но повече от 1 час след финала на квалификацията стюардите обявиха, че такова все пак ще има. И след него бе обявено, че Макс е наказан с 3 места назад в решетката.

„Ние с Макс дискутирахме пресконференцията, каза Йос пред Ziggo Sport. – Смятам, че той не трябваше да казва нищо. Макс ми сподели, че изобщо не е видял жълтите флагове. Това е разбираемо, защото обикновено като пилот, ти си информиран от отбора за такова нещо.

Освен това той видя, че другите пилоти не вдигнаха газта. Затова синът ми е разочарован, че само той получи наказание. Това е още един момент за него, от който да се поучи.“

Йос Верстапен
Йос Верстапен, снимка: Ред Бул Контент Пуул

Състезателният директор на ФИА Майкъл Маси пък отрече информациите, че разследването на Верстапен е започнало след това, което той каза на пресконференцията.

Според Маси Макс е бил разследван още преди да каже, че не е намалил на пресконференцията. И това просто е било обявено по-късно поради няколко причини.

„По времето, в което казах на стюардите, че тази ситуация трябва да бъде разгледана, Макс още не беше казал тези неща, каза Маси. – Но първоначално приоритет за нас беше здравето на Валтери. Трябваше да бъде изкарана медицинската кола и да сме сигурни, че той е добре.

След това трябваше да върнем колата на Ботас на Мерцедес. След което да поправим предпазните стени на пистата за следващите дейности на нея. И в ролята ми на делегат по сигурността, аз трябваше да бъда на място и да съм сигурен, че всичко е свършено.

Когато се върнах в офиса и започнах да работя по данните, които имахме, прегледахме 3-те коли, които минаха след инцидента на Валтери. Това бяха Люис, Себастиан и Макс. Започнахме да преглеждаме видеата, доказателствата и всички налични неща.“

След прегледна екипът на Маси е стигнал до заключението, че при жълти флагове Фетел е намалил скоростта, а Макс не е. И затова холандецът получи санкцията от 3 позиции. Докато при преминаването на Хамилтън изобщо не е имало жълти светлини или флагове.