Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен наказан с 3 места, Льоклер ще стартира първи

Верстапен наказан с 3 места, Льоклер ще стартира първи

10972
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен бе наказан с 3 места назад в решетката за Гран при на Мексико. Причината е, че според стюардите той не е намалил достатъчно скоростта в края на 3-ата част на квалификацията при жълти флагове.

Те бяха показани заради инцидента на Валтери Ботас. Така Макс ще потегли едва 4-и. Първи ще стартира Шарл Льоклер с Ферари, следван от Себастиан Фетел и Люис Хамилтън.

Първоначално стюардите не проведоха разследване, като заявиха, че според телеметрията Верстапен е намалил достатъчно скоростта в един от мини секторите.

Но след това обявиха, че ще проведат такова, след като Макс каза на пресконференцията след края на сесията, че не е намалил скоростта.

След разглеждането на случая стюардите обявиха, че има видео, аудио и телеметрични доказателства, които ясно показват, че Макс се опитва да постигне конкурентно време за обиколка и не успява да намали скоростта си в съответния мини сектор.

Самият Верстапен е казал пред стюардите, че е бил наясно с катастрофата на Ботас и е видял колата му от лявата страна. Но не е забелязал жълтото знаме и не е редуцирал скоростта си в този сектор. Според тях обаче разветият жълт флаг е бил ясно видим.

„Много е разочароващо да получа наказание за състезанието. В него във Ферари ще са много бързи, заяви след санкцията Макс. – Затова издръжливостта на гумите ще бъде много важна. Но ние имаме много добра състезателна кола и ще бъде оспорвана битка.”