Начало Избрани Макс Верстапен ще се състезава с номер 1 на своя болид през...

Макс Верстапен ще се състезава с номер 1 на своя болид през 2022

5404
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен потвърди намерението си да се състезава с номер 1 на своя болид през 2022. Пилотът на Ред Бул спечели световната титла след като изпревари Хамилтън в последната обиколка на Гран при на Абу Даби. 

Това означава, че Верстапен има възможността да бъдe с номер 1 на своя автомобил през следващия сезон. Това число е запазена марка, с която има право да се състезава само действащ световен шампион според постоянната система за номериране, въведена през 2014.

Макс винаги се е състезавал с номер 33 във Формула 1. Преди няколко седмици каза, че вероятно ще използва първи номер през следващия сезон ако спечели шампионата.

След като стюардите потвърдиха Верстапен за шампион след отхвърлените протести на Мерцедес, той сподели пред медиите намерението си да използва този номер на своя болид.

„Да, ще се състезавам с него“, сподели Верстапен.

„Колко пъти можеш да направиш това? Не знам, може би това е единственият път в живота ми, когато ще го използвам. Мисля, че това е най-добрият номер. Определено ще го сложа на колата си“.

Това означава завръщане на първи номер на стартовата решетка за пръв път от сезон 2014, когато Фетел се състезава с него след като спечели четвъртата си световна титла.

Oт друга страна Хамилтън винаги се е придържал към традиционния си номер 44. Eдинственият друг световен шампион в тази епоха Нико Розберг се оттегли след като триумфира в шампионата.

В същото време стана ясно, че новият пилот на Алфа Ромео Гуаню Жу ще използва 24-ти номер, докато завръщащият се във Формула 1 Алекс Албон се очаква отново да бъде с № 23, тъй като той не е изтекъл след две години. Състезателят от тайландски произход участва в ДТМ и ще кара за  отбора на Уилямс през 2022.