Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Малдонадо в Лотус, Маса в Уилямс?

Малдонадо в Лотус, Маса в Уилямс?

58
0
Пастор Малдонадо

Пастор Малдонадо все по-често показва, че вече трудно издържа обстановката в Уилямс. Венецуелецът не иска да се бори единствено със своя съотборник, а срещу звездите от спорта, и то с конкурентоспособна техника. И така докато през миналата година Уилямс сензационно спечели в Барселона, където Малдонадо записа първа победа във Формула 1, през тази екипът има само една точка и настроението е минорно.

„Пастор чувства след победата си през миналата година, че е роден за нещо по-голямо“, цитиран е източник от тима в auto, motor und sport.

Бившият шампион от GP2 имаше доста възможности за добри резултати през 2012 г., но „благодарение“ на свои грешки не се възползва напълно от тях. Случваше се дори да игнорира тактически указания на инженерите си, което определено поражда напрежение в екипа. Главният аргумент на Малдонадо са 30-те млн. евро, които държавната петролна компания PDVSA налива в спорта през венецуелеца и които могат да са от полза и за други отбори.

Сега изглежда, че желанието на Малдонадо е да се присъедини към Лотус. Екипът от Енстън има сериозни финансови затруднения и това стана причина за напускането на Кими Райконен. Така единият кокпит за следващата година за момента остава празен. Преглед на пилотските качества показва, че състезателят от Маракай не може да се сравнява със своя конкурент Нико Хюлкенберг, но германецът не разполага със средства, с които да помогне на отбора. Шефът на Лотус Ерик Булие наскоро обясни, че ако не бъде финализирана сделката с консорциума Инфинити Рейсинг (сменил името си преди няколко дни на Куантум, за да не бъде бъркан с автомобилната компания-партньор на Ред Бул), е много вероятно Лотус да избере вместо „Хълк“ пилот, носещ със себе си сериозни финанси.

Принципно всичко с Куантум вече трябваше да е подписано, но официалното потвърждение продължава да липсва.

„Те обещават непрекъснато, че ще се присъединят към отбора, но впоследствие нищо не се случва“, е цитиран в O Estado de Sao Paulo източник от Лотус. Така от ден на ден шансовете на Малдонадо, който не крие разочарованието си от Уилямс, стават все по-сериозни.

„Ако трябва да присъствам по този начин във Формула 1, по-добре да си стоя в къщи“, заяви наскоро венецуелецът.

Ако нещата с Лотус не се получат, то другите възможности са Форс Индия и дори Заубер. И двата тима биха се възползвали добре от милионите на PDVSA. Преди това обаче трябва да бъде разтрогнат договорът с Уилямс, който е до 2015 г. и в който фигурира сериозно обезщетение в случай на едностранно разтрогване.

Според информация на auto, motor und sport Клер Уилямс наскоро е пътувала до Каракас, за да постигне споразумение с представителите на фирмата. Договорът на Малдонадо с екипа също е до 2015 г., но двата контракта са отделни един от друг.

Ако 28-годишният пилот напусне екипа от Гроув, остава свободен един кокпит, за който като сериозен кандидат се спряга Фелипе Маса. Така той може да повтори стъпките на сънародника си Рубенс Барикело, завършил кариерата си в екипа на Сър Франк. Предимството на Маса е, че ще дойде заедно с 8 млн. евро, осигурени от компанията за минерални масла Петробрас. Това може да запуши частично дупката, която напускането на PDSVA би отворило. Мениджърът на Маса Никола Тод не крие в интервю пред O Estado de Sao Paulo, че има контакт с Уилямс.

„Пастор имаше трудности в екипа през тази година, но мястото в отбора през следващата ще е чудесна възможност за Фелипе“, обяснява Тод. „През 2013-та те направиха кола, която не бе достатъчно добра за влизане в точките и сега ще трябва да реагират бързо и да наемат нови хора.“

По тази причина бившият пилот на отбора Алекс Вурц е ангажиран като скаут и според информациите е подготвил преминаването на Пат Саймъндс в Уилямс. Планирани са и нови попълнения.

Маса обаче не е единственият пилот, надяващ се на мястото на Малдонадо. Според холандския De Telegraaf бизнесменът Марсел Бьокхоорн размишлява сериозно върху възможността да изкупи акциите на Тото Волф от екипа. Той е инвеститор и в модния лейбъл McGregor, който подкрепя Гийдо ван дер Гарде. Така съществува възможност холандецът да смени екипа на Катерам с този на Уилямс, въпреки че по всичко изглежда, че не разполага с качествата и таланта на Маса.